A külföldön dolgozó henteseket is hazacsalogathatja a Sárrétudvariba tervezett modern üzem

Százötven új munkahely jön létre a beruházás révén. A cél a minőségi húsáru előállítása.
Méretében az ország egyik legmodernebb sertésvágó,- és feldolgozó üzemét építi meg hamarosan egy családi vállalkozás Sárrétudvariban. A tervek szerint az üzemben 150 ezer darab sertést vágnak majd, emellett pedig helyben dolgozzák fel és csomagolják a húst; mindezt olyan eszközökkel végzik majd, amiket Magyarországon még csak szűk körben használnak. 

A létesítmény alapkövét szerdán délután rakták le. Az ünnepélyes eseményen többek között részt vett Bodó Sándor országgyűlési képviselő, és Kis Miklós Zsolt agrár és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Köszöntőjében az államtitkár azt mondta: a beruházás példaértékű a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Ezt pedig 1,5 milliárd forinttal az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap is támogatni tudta. 

- Nagyon sok, több mint 100 milliárdos támogatást sikerült már a vidékfejlesztési programból ilyen és ehhez hasonló feldolgozóipari célokra elkülönítenünk és döntéseket hoznunk. Ezeknek a zöme részben már a megvalósítási, részben pedig közbeszerzési szakaszban van – jegyezte meg Kis Miklós Zsolt.

Az eseményen elhangzott, a beruházás egyik legfontosabb haszna lesz, hogy az előállított termékek saját tenyésztésű és termesztésű alapanyagokból készülnek, a húst az előállítás közvetlen környezetében árulják majd, így mindig friss, kiváló minőségű és nyomon követhető eredetű sertéshús kerül majd a vásárlók asztalára.
A tervezéskor a gazdaságos működtetésre is nagy gondot fordítottak, a tetőn egy 300 Kw teljesítményű napelemparkot helyeznek el, ez az épület elektromos igényének 3-4 havi szükségletét tudja majd fedezni. A környezettudatosság is szempont volt, a lehető legtöbb hulladékhőt összegyűjtik, amit aztán a melegvíz előállítása során újra felhasználnak. A hűtési rendszer széndioxiddal fog működni.

Az üzemben a piacon elérhető legmodernebb szeletelő és csomagoló gépsorok működnek majd.

A projekt teljes költségvetése 3 milliárd forint, melyből az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap által nyújtott támogatás összege 1,481 milliárd forint. Az újonnan megépülő üzem 150 új munkahelyet teremt. 

- Vannak már eddig is jelentkezők, akiket szeretnénk a későbbiekben alkalmazni. Ezen kívül a helyi önkormányzat segíteni fog nekünk képzéseket indítani, ahonnan szintén munkaerőhöz juthatunk majd, valamint várjuk haza a külföldön dolgozó henteseket. Mi úgy gondolkozunk, hogy szeretnénk őket megfizetni – nyilatkozta Kurucz Ferenc, a Kurucz Cégcsoport ügyvezető igazgatója.

A beruházást várhatóan 2019. első negyedévében fejezik be.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések