Ötlet, csapat és pénz. Ez a három összetevő elengedhetetlen egy sikeres startuphoz. Magyarországon egyre nagyobb a vállalkozókedv az ígéretes projektek területén. Az állami tőkealapok pedig akár önerő nélkül is biztosítják a szükséges összeget ehhez. Ezek közül a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. mutatkozott ma be Debrecenben.
Különleges társasjátékot terveztet debreceni fiatalok. Lényege, hogy baráti társaságok úgy nézhetnek együtt focimeccset, hogy közben megtippelik a bekövetkező eseményeket, szituációkat. A startup ötletgazdái a nyári világbajnokságig több száz darabot szeretnének legyártani a játékból. Ehhez keresnek pénzügyi támogatást.

- Nagyon szimpatikus megoldás a kockázati tőkebefektetőknek a szerepvállalása, amiből szerencsére sok lehetőség közül lehet válogatni. Vannak kifejezetten kockázati tőkebefektető társaságok, amik egy bizonyos mértékű tőkét injektálnak a vállalkozásba, és cserébe üzletrészt kérnek – mondta el Balogh Tamás, a BetField csapat tagja

Ilyen az állami tulajdonú Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. is. A társaság által nyújtott lehetőségekről Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató tájékoztatott ma Debrecenben. A szervezet az elmúlt 5 évben több mint 650 pályázatot bírált el, és 94-et támogatott is. Mivel vissza nem térítendő támogatást nyújt, az állam jelentős kockázatot vállal a befektetések során.
- A legfontosabb kiválasztási szempont mindig az, hogy ki az az ember, aki a képviseli a céget, aki hozza, aki tovább akarja vinni. Ha ebből az derül ki számunkra, hogy ő föl tud építeni egy üzleti vállalkozást, egy csapatot, akkor adunk pénzt, ha pedig bizonytalanok vagyunk, akkor nem szabad adni – jelentette ki Csuhaj V. Imre.

Az előadást a Xanga cégcsoport szervezte kifejezetten startupok számára létrehozott irodájában.

Az itt működő cégek bizonyítják, hogy Debrecen kiváló helyszín az induló vállalkozások számára.

- Látjuk, hogy fejlődik az ökoszisztéma. Ezen a helyen már 60 ember dolgozik, és az itt lévő 20-25 startup vállalkozás nagyon komoly projekteken dolgozik – nyilatkozta Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A debreceni startupok is 30-tól 480 millió forintig terjedő összegre pályázhatnak a Széchenyi Tőkebefektetési Alapból.