Debrecen egykori szőlőskertjének adott át oltványokat Papp László polgármester

Bihardiószeggel kívánják újra megerősíteni a kapcsolatokat: ennek fényében a város támogatja a közelgő Bakator Fesztivált idén is.
Pincelátogatással és bórkóstolóval egybekötött nemzetközi sajtótájékoztató helyszíne volt Bihardiószeg szombaton. A Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete és a Debrecen Városa támogatásának köszönhetően 500-500 Bakator-szőlőoltványt kapott hat érmelléki fiatal borász. A sajtótájékoztató keretében a magyar és román újságírók megismerhették a 2018. május 26-án Bihardiószegen, a Zichy-kastély kertjében megrendezésre kerülő II. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál programjait, illetve megkóstolhatták az Érmellék kitűnő borait és helyi ételeit.

A meghívottak először a fiatal érmelléki borász, Heit Lóránd pincészetét tekintették meg. Papp László Debrecen polgármestere, Heit Lóránd borász, a Bakator Szövetség alapító elnöke, Mados Attila Bihardiószeg polgármestere és Kovács Pál a Debreceni Borozó Lapkiadójának elnöke köszöntötték a média nagy számban megjelent képviselőit. A nagy érdeklődés is azt bizonyítja, hogy egyre jobban odafigyel a nyilvánosság az Érmellékre, egyre többen látják az óriási potenciált ebben a borvidékben.  Papp László Debrecen polgármestere arra emlékeztetett, hogy Debrecen ezer szállal kötődik az Érmellékhez, a 17-18. században sok debreceni polgár vásárolt itt szőlőt, mert a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra. Már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.

Kovács Pál borszakíró kiemelte, hogy a Debreceni Borozó című újság az elsők között karolta fel Érmellék és emblematikus szőlőjének, a Bakatornak az ügyét. Elmondta, hogy minden itt élőnek büszkének kell lennie arra a történelmi örökségre, amit számos leírt történet tanúsít. Széchenyi Istvánt is idézte, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A Kis-Jankai hegyen található pince megtekintése után a program a Kultúrházban folytatódott, ahol több mint száz helyi szőlősgazda jelenlétében adták át a Bakator oltványokat. 500-500 Bakator-oltvány ajándékozásáról szóló utalványt kapott: Rittner Tímea, Piheni Annamária, Czapp Árpád Szilárd, Erdei Mátyás Ákos, Erdei Tamás és Heit Lóránd. Balla Géza borász, a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnökségi tagja üdvözölte a támogatást, amit Debrecen városa eddig tett az Érmellékért. A szakember külön megköszönte a magyar kormánynak, hogy a közelmúltban útjára indította a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztését célzó Schams Ferenc tervet. Balla Géza azt is hangsúlyozta, hogy a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete minden szakmai segítséget megad az oltványhoz jutott fiatal borászoknak. Az Érmelléki Borvidék egyetlen kitörési lehetősége ugyanis az, ha a helyi, például a bakator szőlőfajtát telepítenek és minőségi bort készítenek.

Pásztor Sándor a Bihar Megyei Tanács megyei elnöke bejelentette, hogy jövőre a Bihar Megyei Tanács is csatlakozik a fiatal magyar borászok támogatásához, mert ez a program is erősíti a helyben maradást és a térség fejlődését. Azt is megígérte, hogy legalább annyi oltványt adnak, amennyit Debrecen városa ismételten ad majd. Mados Attila Bihardiószeg polgármestere szerint egyre több borturista érdeklődik az Érmelléki borvidék iránt és az utóbbi évben egyre több érmelléki bor szerepel eredményesen a különböző borversenyeken.

Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnöke szintén megígérte a magyar borász szakma nevében a szakmai segítségnyújtást az érmelléki borkultúra és borkészítés fellendítése érdekében. Pálfi Noémi a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a most átadott 3000 oltvány egyharmadát az egyesület, kétharmadát Debrecen városa finanszírozta és jövőre ez a nagyságrend akár a tízezret is elérheti.

A bihardiószegi önkormányzat szervezésében már második alkalommal megvalósuló kulturális programot Debrecen városa és a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatja. A Zichy-kastély kertjében megrendezésre kerülő Bakator Fesztivál célkitűzése, hogy felhívja a borszerető nagyközönség figyelmét arra, hogy akár Debrecenből, akár Nagyváradról érdemes felkeresni az Érmelléki borvidék pincéit és megkóstolni a boraikat és a jellegzetes ételeit. A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan most egy szakmai zsűri döntött a fesztivál borkínálatáról. A Zilai Zoltán, Balla Géza, ifj. Csávossy György, Kovács Pál, Antall Károly és Kerekes Sándor által fémjelzett szakmai grémium összesen 16 borász által benevezett borokból választotta ki azokat a borokat, amelyeket a nagyközönség május 26-án majd megkóstolhat.

- Szeretnénk most, a 21. században azt a kapcsolati rendszert, amelyet a határok az elmúlt időben elvágtak, újraépíteni, és szerves együttműködést kialakítani. Ezért tettem Debrecen képviseletében azt a felajánlást, hogy őshonos bakator tőkéket adományozunk a város nevében a bihardiószegi gazdáknak azért, hogy az Érmelléki borvidék őshonos fajtája meg tudjon erősödni - emelte ki Papp László.

- Hihetetlen fontos számunkra, hogy Debrecen önkormányzata felvállalta azt a történelmi szerepet, hogy Bihardiószeg Debrecen szőlőskertje volt, és mellszélességgel melléállt a helyi gazdáknak és a rendezvénynek - hangsúlyozta Bihardiószeg polgármestere.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések