Bitskey István irodalomtörténész és Varga Zoltán biológus is az egyik legmagasabb rangú magyar kitüntetés birtokosa mostantól.
A nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre - mondta a Parlamentben elmondott ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadása előtt.

Kossuth-díjat vehetett át Berkesi Sándor, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője, valamint Lengyel György, a Csokonai Színház egykori igazgatója.

A friss Széchenyi-díjasok közt is vannak debreceniek. 

Bitskey István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusa a régi magyar irodalom, a reneszánsz és a barokk korszak, valamint Pázmány Péter korának, illetve életművének bemutatása területén folytatott példaértékű, nemzetközileg is elismert tudományos kutatói-oktatói pályája, továbbá a debreceni irodalomtudományi képzés magas színvonalához hozzájáruló, széles körű oktatás- és tudományszervező tevékenysége elismeréseként részesült Széchenyi-díjban.

Bitskey István korábban öt évig tagja volt a Kossuth- és a Széchenyi-díj bizottságának, idén nem kérték fel erre a feladatra: immár érthető, hogy miért. A Kossuth- és a Széchenyi-díj bizottságának az a dolga, hogy a beérkezett javaslatok alapján ajánlásokat készít a kormánynak. A kormány dönt, a neveket a miniszterelnök előterjeszti a köztársasági elnöknek, s az államfő adományozza a díjakat. 
Varga Zoltán, a biológiai tudomány Eötvös József-koszorús doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézete Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusa.

Ő a molekuláris filogenetikai vizsgálatok hazai bevezetését és az eurázsiai hegyvidéki élővilág történetének kutatását is magába foglaló nagy jelentőségű tudományos munkája, valamint a hazai nemzeti parkok és védett területek zoológiái kutatása mellett a nemzetközi természetvédelmi ökológia területén is meghatározó tevékenysége elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat. 

A Kossuth- és a Széchenyi-díj a legmagasabb rangú magyar kitüntetések közé tartozik. A Kossuth-díjjal elsősorban a művészet, a Széchenyi-díjjal pedig a tudományos élet kiválóságait ismerik el. 

Az ünnepségen a  Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg Antus Sándor Széchenyi-díjas vegyészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete Szerves Kémia Tanszékének professor emeritusa a szerves kémia területén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos tevékenysége, kiemelkedő oktatói, oktatásszervezői és szakmai közéleti munkája elismeréseként.