Táncház, koszorúzás, előadások, térzene és fáklyás felvonulás is színesíti többek között az ünnepi napokat.
Ünnepi programok egész sora várja az érdeklődőket Debrecenben március 14-én és 15-én. Táncház, koszorúzás, előadások, térzene és fáklyás felvonulás színesíti az ünnepi napokat.

Március 14-én, szerdán 10, 11 és 12 órától az Ifjúsági Ház Nagytermében Üzenet a múltból – Zenés Pilvax címen láthatunk előadást.

Rendhagyó, interaktív március 15-i megemlékezésre számíthatunk a Rocksuli, a Dilemma Drámaszínpad és a Van Gogh Füle Alternatív Színházi Műhely előadásában.

18.30-tól az Egyetem téren „Körülötted miljom s miljom fáklya / Meggyúlt szíveink lobogó lángja” címmel fáklyás felvonulást szerveznek az Egyetem tér – Egyetem sugárút – Bethlen utca – Déri tér útvonalon.

Az érdeklődők nosztalgiavillamoson is utazhatnak ingyenesen.

19.15-től a Déri téren Pósán László országgyűlési képviselő mond köszöntőt. Ezután a Bürkös zenekar Föltámadott a tenger címmel ünnepi zenés folklórműsort ad Debrecen város néptáncegyütteseinek közreműködésével.

Március 15-én, csütörtökön egész napos ünneplésre számíthatnak a megemlékezni kívánók. 9.30-tól a Kossuth téren térzene szól, majd felvonják az országzászlót katonai tiszteletadás mellett. 10 órától a Kossuth téren a magyar név újjászületésének napja alkalmából ünnepi beszédet mond Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, majd koszorúzás következik.

10.45-től a Kossuth tér – Petőfi tér – Régi Városháza – Megyeháza útvonalon Nem sokaság, hanem lélek… címmel ünnepélyes masírozást tartanak ’48-as indulókra a Debrecen Helyőrségi Zenekar vezetésével, a Hajdú Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével. Az állomáshelyeken közreműködnek az Ady Endre Gimnázium diákjai és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

11.15-től a Petőfi téren Kossuth Lajos azt izente… címmel ünnepi műsor látható, közreműködnek a Debreceni Zenede Pendely-családjának tagjai és a Törköly zenekar, a Színművészeti Egyetem Debrecenből elszármazott hallgatói: Márkus Luca, Hevesi László és Kurely László; az Ady Endre Gimnázium diákjai, a Debreceni Népi Együttes és a Forgórózsa Táncegyüttes, kísér a Bürkös zenekar. A műsor után koszorúzás következik.

A Petőfi téren a családok számára lovaglás, kötélverés és zászlóváltó is lesz.

14 órától A DMK Belvárosi Közösségi Ház Pódiumtermében Talpra magyar! címmel családi kézműves délutánon vehetünk részt, és táncházban szórakozhatunk a Motolla Egyesülettel, valamint a debreceni néptáncegyüttesekkel (DNE, Forgórózsa, Főnix, Hajdú, Hortobágy, Honvéd). Muzsikál Molnár Miklós zenekara és a Cívis Banda. '48-as katonanótákat és népdalokat tanít Bárdosi Ildikó és Juhász Erika.

17 órától a Kossuth téren levonják az országzászlót katonai tiszteletadás mellett.

VIA