Férfi kosárlabda NB I: szoros meccsen nyert az éllovas az újonc DEAC ellen

A listavezető ellen az utolsó pillanatig volt esély a győzelemre, végül a kupagyőztes szolnokiak hatpontos sikerével zárult a meccs.
A zsinórban 11 vesztes mérkőzés után Pécsett aratott győzelem kellő önbizalommal vértezte fel a debreceni együttest, mely végig tartotta a lépést a nemzetközi porondon is vitézkedő vendégével, s csak a véghajrában maradt alul.

A negyedik negyedben még vezettek is Berényi Sándor tanítványai, de végül a sebességi fokozatot váltó vendégek hat pontos megérdemelt sikert arattak.

A debreceniek kulcsjátékosa, Isaiah Armwood kisebb sérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, helyét Dallas Lauderdale vette át a kezdőcsapatban.

Kissé álmosan kezdtek a csapatok, Ford közelije után Lauderdale fújt ébresztőt egy óriási zsákolással. Mindkét együttes igyekezett a palánk alól érvényesülni, mely a Luksa Andrics vezette Szolnoknak sikerült jobban, a negyed derekára öt pontos előnyt építettek ki (9-14). A debreceni magasemberek hamar bajba kerültek, Bognár Kristófot harmadik személyi hibája miatt le is kellett cserélnie Berényi Sándornak. A kényszerűségből alacsony szerkezetre váltó DEAC-nak meggyűlt a baja a lepattanózással, de az eredményes külső dobásoknak, és Velkey János utolsó másodperces kosarának köszönhetően sikerült felzárkózniuk a negyed végére.

Kósa Tamás triplájával hamar egyenlített a DEAC, de a folytatásban mindkét fél megtorpant, rengeteg üres dobást maradt ki, így a döntetlenközeli eredmény állandósult. Hazai időkérés után a visszatérő Bognár Kristóf távolijával a vezetést is átvették a hajdúságiak (28-27), azonban a sípmesterek szinte azonnal ráfújták negyedik hibáját is. A Szolnok szekerét Perry húzta, míg a DEAC-ból az utóbbi időben kissé halványabb Ivan Lilov lépett elő vezérnek, nemcsak támadó oldalon, de védekezésben is nagyot harcolt a bolgár. A félidőhöz közeledve továbbra is tapadtak a listavezetőre a cívisvárosiak, Berényi Sándor örömét csak egy figyelmetlenségből szerzett, utolsó másodperces Polyák ziccer árnyékolta be.

A fordulás után Perry kezdte meg a pontgyártást, melyre jahmal Jones egy hármassal, Lilov pedig egy nagyszerű betöréssel válaszolt (45-46). Öt perc elteltével sem tudott ellépni az Olaj, az addig kiválóan játszó Andricsnál el is szakadt a cérna, reklamálásért technikai hibát kapott. Lauderdale zsákolt egy óriásit, majd osztott ki egy blokkot, Kósa és Martinics kettese után pedig már a DEAC-nál volt az előny (55-53). A debreceniek amerikai centere is megkapta negyedig hibáját, a Szolnok pedig köszönte szépen, és egy 9-3-as rohammal újra meglépett.

Az ezúttal is szép számban kilátogató hazai publikum újra azt a DEAC-ot láthatta, akit az ősszel már megszokhatott, a cívisvárosiak nagyot küzdve kettőre zárkóztak a záró felvonásra.

Extrém alacsony szerkezetre váltott Berényi Sándor, mely jó döntésnek bizonyult, két perc elteltével Martinics triplájával újra a hajdúságiaknál volt az előny, sőt Bognár kettese után időt is kért Dragan Alekszics (71-66).

Kissé talán megijedt a lehetőségtől a DEAC, az üres helyzetek kimaradtak, Perry pedig bevágott két triplát, amivel újra a vendégeknél volt az előny. Az Olaj nagyon bekeményített védekezésben, négy és fél percig nem találtak be a hazaiak, a Szolnok pedig eközben egy 10-0-t futott.

Két perccel a vége előtt Lauderdale törte meg a kosárcsendet (73-76), de Perry és Andrics rögtön válaszolt, eldöntve ezzel a találkozót.

Hatalmasat küzdött a DEAC, egyik legjobbja hiányában is végig méltó ellenfelei voltak a listavezetőnek, de ez ezúttal csak a tisztes helytálláshoz volt elég.

DEAC - Szolnoki Olaj 81-87 (20-21, 20-23, 22-20, 19-23)

DEAC: Jones 12/9, MARTINICS 20/9, Lilov 12/6, BOGNÁR K. 14/3, LAUDERDALE 8 - cserék: Kósa 5/3, Velkey 8, Lajsz, Molnár A. 2.
Edző: Berényi Sándor
SZzolnok: PERRY 25/9, Kovács P. 2, VOJVODA 16, Ford 7, ANDRICS 13 - cserék: Milosevics 4, Browning 6, Tóth Á. 8, Polyák 6
Edző:Dragan Alekszics

Berényi Sándor: 
– A végjátékban nem találtuk az ellenszert a Szolnok legerősebb ötöse ellen, amely addig kevesebb időt töltött a pályán. Ha a sérülés miatt hiányzó Armwood pályára léphet, még közelebb lehettünk volna a vendégekhez, de így is tükörbe nézhetünk ezután a meccs után.

Dragan Alekszics: 
– A negyedik negyedben volt egy remek periódusunk, ekkor támadásban és védekezésben is jól teljesítettünk, s a magunk javára fordítottuk a mérkőzést.  Nem volt könnyű dolgunk, a Debrecen egyik kulcsembere nélkül is nagyon jó teljesítményt nyújtott.

További eredmények:

Alba Fehérvár - MAFC                                                                  98-86
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt   99-75
Atomerőmű SE - Egis Körmend                                                 92-73
Naturtex-SZTE-Szedeák - Kaposvári KK                                  72-73
Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-VEOLIA                              78-81
Sopron KC - JP Auto-JKSE                                                     80-68

A tabella a 24. forduló után:

 1.  Szolnok               44 pont
 2.  Szombathely       42
 3.  Körmend             40 (egy meccsel kevesebb)
 4.  Fehérvár             39 (egy meccsel kevesebb)
 5.  Kecskemét          37
 6.  Zalaegerszeg      37
 7.  Paks                    37
 8.  Pécs                    34 (egy meccsel kevesebb)
 9.  Kaposvár            34
10.  Szeged               32 (egy meccsel kevesebb)
11.  Jászberény         32
12.  DEAC                  31
13.  Sopron               30
14.  MAFC                 29

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések