Hófehérkével, az operaház fantomjával és tündérekkel is találkozhatunk Debrecenben

Természetes anyagból készült babákból, valamint horgolt mesefigurákból nyílt kiállítás az Újkerti Közösségi Házban.
Játékkészítő mesterek munkáiból nyílt kiállítás „A játék az különös” címmel az Újkerti Közösségi Házban. A játékszerek Bornemissza Panna és Szikszayné Szabó Éva babakészítők, valamint Vasvári Gyuláné horgolt játékfigura-készítő kezei között „öltöttek testet”.

„Egy gyermek életében fontos szerepet tölt be a baba, segíti az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődésben” – vallja Bornemissza Panna babakészítő.

A négygyermekes anyukát „egy életre szóló szerencsés találkozó” vezette a Waldorf-óvodába, itt találkozott először „ezekkel az egyszerű, mégis csodaszép játékokkal”.

„Amikor a kislányom egyéves lett, akkor varrtam neki az első babát. Az óvónő mutatta meg, hogyan kell elkezdeni, utána pedig nem tudtam abbahagyni, egyre több és több, új technikát kipróbáltam” – mondta a babakészítő, aki sokszor férjével, vagy épp a gyerekeivel együtt készít egy-egy játékot. A kiállításon a közös alkotásokon kívül gyapjúból készült angyalokat és évszaktündéreket, illetve egyszerű Waldorf-babákat is megtekinthetünk.

Bornemissza Panna szerint meglehetősen időigényes egy-egy baba elkészítése, mivel szinte mindent kézzel kell megvarrni rajta. Nagyon fontosnak tartja, hogy a lehető legjobb minőségű, természetes anyagokat használja.

„Ha már az ember ennyi munkát és szeretetet belevisz, akkor ne akármilyen minőségű alapanyagokból készüljenek a játékok. A babahajhoz jó minőségű gyapjúfonalat használok, a testanyagot is kifejezetten babakészítésre ajánlott anyagból készítem.

A belsejükben gyapjú van, ami annyira élő, felveszi a test melegét, az otthon illatát és ez sokkal többet ad a gyerekeknek. Öntisztuló anyagokat használok, ha nagy baleset nem éri, nem is nagyon szoktuk mosni.” – mondta a babakészítő.

Szikszayné Szabó Éva is olyan természetes anyagokat használ, amelyek könnyen tisztíthatók. A babakészítő 35 éve dolgozik óvónőként, hivatásában is jelentős szerep jut a kreatív tevékenységeknek. Szabadidejében rendszeresen kézimunkázik, elmondása szerint nagymamájától és édesanyjától örökölte a kreativitást és a kézügyességet. Néhány évvel ezelőtt egy tanfolyamon ismerkedett meg a Waldorf-baba készítésével, később pedig a neves babakészítő népi iparművésztől, Zorkóczy Évától is sokat tanult.

„Eleinte játékbabákat próbáltam készíteni egyéni stílusban, amiket ismerősök, barátnők unokáinak ajándékoztam, most pedig már a saját unokámat is meg tudom lepni ezekkel.

Közben megismerkedtem a népviseletes babák készítésével is, amelyek kivételesen sok időt és munkát igényelnek, főként a gyöngyhímzések miatt” – mondta Szikszayné Szabó Éva, majd hozzátette: a gyerekek az óvodában nagyon kedvelik az általa készített játékbabákat, mert puhák.

A kiállításon a játékbabák mellett debreceni népviseletben pompázó babát, az operaház fantomját, valamint Mátyás király esküvői kompozícióját is láthatjuk (mellyel egyébként a babakészítő megkapta a Visegrádi Palotajátékok különdíját is).

Vasvári Gyuláné néhány évvel ezelőtt kezdett a horgolással foglalkozni, eleinte csak az unokái számára készített különféle figurákat. Az általa készített munkák meglehetősen hosszú ideig, mérettől és nehézségtől függően egy-két hét alatt készülnek el, mivel általában esténként jut ideje horgolni. A kiállításon számos olyan figurát láthatunk, amely a gyerekek nagy kedvence: felvonul Hófehérke a hét törpével, megjelenik Piroska a nagymamájával és a gonosz farkassal, de Mekk mester és a tévémaci is feltűnik sok más meseszereplő mellett.

A tárlat az Iciri-Piciri Óvodás Bábcsoportok Térségi Találkozójához kapcsolódva nyílt meg az Újkerti Közösségi Ház földszinti folyosóján, ahol április 1-jéig tekinthetők meg az alkotások az intézmény nyitvatartási idejében (hétfőtől csütörtökig 9 és 20 óra között, pénteken 9 és 18 óra között, a hónap második szombatján pedig 8 és 16 óra között).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések