Hölgyek tánca: karikázó fesztiválnak ad otthont szombaton Debrecen

Harmadik alkalommal rendezik meg az Országos Karikázó Fesztivált, melyen a néptáncegyüttesek női karai mérhetik össze tudásukat.
„Gyertek lányok karikába” címmel harmadik alkalommal szervezi meg a Debreceni Művelődési Központ Debrecenben a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttessel közösen az Országos Karikázó Fesztivált március 24-én, szombaton, 14 órától a Csapókerti Közösségi Házban.

Az eseményen köszöntőt mond Tasó László országgyűlési képviselő, Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő, Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, valamint Törökné Csécs Lenke, a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A rendezvény hiánypótló a néptánc színes palettáján: az országos fesztiválok színes forgatagában csak egyetlen táncanyag maradt ki eddig: az, amelyen a női táncosok mutatkozhatnak be önállóan. Az első két fesztivál nagyon jó visszhangra talált a néptáncegyüttesek körében, nagy örömmel fogadták, buzdították a szervezőket a fesztivál és verseny rendszeres megrendezésére.

A húsvéti ünnepekhez köthető leginkább a női körtáncok „járása”. Ebben az időszakban tilos volt a katolikus hívek körében a böjt idején a tánc. Egyetlen dolog volt lehetséges országosan: a szerelmet, fájdalmat, a jövőt és a természetet megéneklő női karikázók táncolása. Nem csak a böjt idején táncoltak karikázót. A nők csodálatos viseleteikben a templom előtt, a mise után, vagy egy-egy bál előtt, tánckezdésként, a jó hangulatot alapozták meg táncukkal, karikáztak egyet. A karikázónak nincs zenekari kísérete, mert saját énekre járják.

A III. Országos Karikázó Fesztivál kapcsolódik a Béres András-emlékév rendezvényeinek sorába. Az érdeklődők meghallgathatják Horváth Péter „Érvidéki táncok Hajdúság – Bihar – Hortobágy peremterületén” című előadását. Délelőtt a kézműves foglalkozások keretében – kapcsolódva a húsvéti rendezvényekhez –, a tojásfestés-tojásírás technikáját ismerhetik meg a résztvevők. Ugyancsak délelőtt zajlik a népdaléneklési verseny is. Délután 14 órától a fesztivál megnyitója után, a magyar táncdialektusok karikázóiból, lánytáncaiból láthat a közönség bemutatót, versenyt a 3 tagú szakmai zsűri előtt.

A zsűri tagjai Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, Furik Rita, jelmez- és viselettervező, a „Karikázók királynője”, illetve Németh Ildikó, Harangozó-díjas koreográfus, az Állami Népi Együttes örökös tagja.

A fesztivál díjait a Főnix Néptáncegyüttes egyesületi vezetősége határozta meg, az együttes tagjainak és a szülők felajánlásai alapján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések