Jelentős fejlesztéseket ismertettek vasárnap Debrecenben

Papp László polgármester kiemelte: Debrecen komoly nyertese az EU-s fejlesztési ciklusnak.
Az elmúlt 14 évben több tízezer uniós fejlesztési projekt zárult sikerrel Magyarországon. Fejlődött az ország, munkahelyek százezrei jöttek létre, cégek ezrei tudtak sikeresen fejleszteni, számos városban és faluban épültek vagy újultak meg intézmények, közterületek. Az uniós fejlesztések története ma már sikertörténet Magyarországon. Bármerre járunk hazánkban, mindenütt találhatunk olyan megvalósult projekteket, amelyek az uniós fejlesztési programoknak köszönhetik az eredményeiket. Ebben a témában tartottak tájékoztatót vasárnap délelőtt Debrecenben, a Hotel Aquaticumban.

Hatodik alkalommal rendezték meg az európai uniós fejlesztések kulisszáiba bepillantást nyújtó eseményt.

Tiba István miniszteri biztos a térség fejlesztési kérdéseiről tartott előadást, a megyét érintő pályázati lehetőségekről és forrásokról. Elmondta: a megye 530 milliárd forintos uniós támogatást kap, ebből 1672 projekt valósulhat meg. Ennek 96,7 százaléka, mintegy 512 milliárd esetében már szerződések kötődtek, valamint több mint a felét ki is fizették már. Nagyon fontos számukra a gyarapodó tudástőke, emelte ki a miniszteri biztos.
Papp László polgármester összefoglalót ismertetett a város fejlesztéséről, elmondta, hogy Debrecen komoly nyertese az EU-s fejlesztési ciklusnak. A legfontosabb a fejlesztések terén az Új Főnix Terv, amely hat pillérből tevődik össze, de nem csak EU-s forrásokból építkezik. A Modern Városok Program és a TOP-os források adnak lehetőséget a fejlesztésre, utóbbiból 43,3 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 102 pályázat valósulhat meg. A polgármester ismertette a GINOP-os pályázati lehetőségek struktúráját, kiemelte: nagy nyertese az oktatás és a kultúra ennek a támogatási lehetőségnek.Hozzátette: bölcsődei, óvodai fejlesztések valósulnak meg 4,35 milliárd forintból, valamint energetikai fejlesztések 6,5 milliárdból. Az EU-s ciklus lehetővé teszi azt is, hogy városrész fejlesztési programokat indíthassanak, olyan területeket fejlesszenek, amelyeket korábban nem tudtak, például a Dobozi kertet.

Fazekas Lajos Róbert, az Aquaticum ügyvezető igazgatója a fürdő fejlesztéseit mutatta be, s kiemelte: a Széchényi Tervvel indult ez a fontos fejlesztési program. A Regionális Operatív Programból nyert európai uniós támogatás segítségével három fontos beruházás valósult meg: felújították a szállodát és a termálfürdőt – ahol szaunacentrum is létrejött –, valamint az egészségi szolgáltatásokat is fejlesztették a Debreceni Egyetemmel és a Kenézy Kórházzal együttműködve, így alakulthatott ki a Kardio Rehabilitációs Központ, ez 554 milliárd forintot jelent. Ez a központ országos szinten elismertté vált az utóbbi években. Az igazgató hozzátette: ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak. 

A sajtótájékoztatót követően Fazekas Lajos Róbert bejárás keretében mutatta be a fejlesztéseket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések