Új munkahelyeket és gazdasági növekedést hozhatnak a megyei önkormányzat nyertes nemzetközi projektjei.
Két, hamarosan induló nemzetközi projekt megvalósítására nyert támogatást a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A nyertesekről szóló döntést a napokban hirdették ki Franciaországban.

Az egyik projekt a gasztronómiai hagyományokra építve fejlesztené a gazdaságot, a másik a természeti és kulturális örökségek megőrzésére és népszerűsítésére épül.  

Az EUREGA pályázat célja, hogy erősítse az Európában fellelhető gasztronómiai régiókat, segítse a helyi kulináris kulturális örökség megőrzését. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az Interreg Euróba Programban nyert támogatást hat másik országgal (Hollandia, Finnország, Spanyolország, Írország, Görögország és Románia) partnerségben.

Tuska-Mátrai Melinda, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Csoportjának vezetője közölte, megvizsgálják, hogyan lehet erősíteni a gasztronómia és a kreativitás szerepét az oktatásban, valamint, milyen növekedési lehetőségek rejlenek a fenntartható turizmusban. A projekttől végső soron új munkahelyek megteremtését és a gazdasági növekedés elősegítését várják.

Nem csak az EUREGA projektben nyert nemzetközi támogatást a megyei önkormányzat. 

Az OUR WAY pályázatban is sikerrel szerepelt Hajdú-Bihar: ez alapján az önkormányzat úgynevezett zöld utakat alakíthat ki a túrázóknak, ezzel pedig az európai természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme és népszerűsítése a cél. A megyei önkormányzat nyolc másik országgal partnerségben nyerte el a nemzetközi támogatást, így spanyol, ír, francia, lengyel, olasz, belga, bolgár és szlovén partner vesz részt a projektben.

A két nyertes projektről született döntést március 13-án hirdették ki Franciaországban. A pályázatok összköltségvetése közel 3 millió euró, melyből a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részesedése valamivel több mint 310 ezer euró. A megye 2016 óta sikeres nemzetközi pályázatainak száma ezzel már tízre emelkedik, ezek közül jelenleg hat van folyamatban.