Kétszáztíz új munkahelyet teremt az NI bővítése

Letették a National Intruments (NI) új debreceni épületének alapkövét. A cég újabb 210 munkahelyet teremt a városban. Debrecen az egyik legvonzóbb befektetési célpont az országban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az NI öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét.
Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke az alapkőletételi ünnepségen elmondta: 2000 nyarán látogatott Debrecenbe, hogy a várost potenciális helyszínként tekintsék meg, mert dönteni kellett, hogy hol hozzák létre az első külföldi gyártóüzemet. Kiemelte, a legjobb helyszín Debrecen volt, mert tehetséges munkaerőforrás áll rendelkezésre, és az oktatás is magas színvonalú. Akkor még 400 emberrel számoltak, és csak gyártóüzemben gondolkodtak, ehhez képest egy nagyobb szabású projekt indulhatott el, ma több mint 1500 munkahely van a vállalatnál, és már egy jó ideje az SSC szektorban (Shared Service Centerek, magyarul szolgáltató központok, amelyek jellemzően multinacionális cégek kiszervezett egységei – szerk.) is meghatározó szerepet töltenek be. Hozzátette, az értékálló munkában olyan lehetőséget láttak, amivel a cég nagyobb teljesítményre képes, ebben a kormányzat elkötelezettsége is segítette a vállalatot.

Papp László polgármester szerint Debrecen és az National Instruments 17 éve tartó együttműködése új szakaszba lépett. A vállalat a modern, innovatív, dinamikusan fejlődő város szimbóluma lett, az üzem megépítésével lerakta a modern gazdaság alapjait, a város gazdasági, vállalkozási és oktatási környezete pedig azóta tovább erősödött. A gazdaságfejlesztési sikerek tükrében az a cél, hogy a város nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is elismert befektetési helyszín legyen, amit legutóbb a Financial Times azzal ismert el, hogy 2018–2019 között a jövő európai városai címet viselheti a megyeszékhely. Az Új Főnix Terv több mint 200 milliárd forintja mellett a minisztériumi döntések révén a városba érkezett források nagy lendületet adtak a helyi gazdaságnak. Mint mondta, 2010 válságokkal küszködő Magyarországa már a múlté, nyolc év alatt Európa legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar, s ebből Debrecen is kivette a részét.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter beszédében elmondta: tíz éve még gödrök, elhanyagolt sportpályák, gazos teniszpályák álltak a cég épületének helyén, akkor még erős képzelőerő kellett ahhoz, hogy ebben bárki fantáziát lásson, ráadásul akkoriban még autópálya sem volt a közelben. Hozzátette, sem Debrecenre, sem az NI-ra nem lehet már ráismerni. Örömtelinek nevezte, hogy érezhető az a váltás, ami a magyar iparban és annak szerkezetében bekövetkezik, ennek szerte az országban látható jelei vannak. Az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, hogy a kormányzat ilyen mértékben törekszik az építőipar automatizálására, és nagyon biztató arányban nő a magas hozzáadott értékű munkahelyek száma. Úgy véli, sokat lehet még tanulni az NI-tól, s arra kérte a vállalatot, segítsen megtalálni azokat az ötleteket, amelyekkel tovább lehet lépni a gazdaságfejlesztésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, igyekeznek a következő években is minél többet Debrecenbe járni, és minél több fejlesztést bejelenteni. Elmondta, gyors változások mennek végbe a világban, és óriási, öldöklő verseny folyik a beruházásokért és a munkahelyekért. Úgy véli, ennek az az oka, hogy a gazdaságban egy újkori ipari forradalom megy végbe, a folyamatos innováció során olyan új technológiákat vezettek be, amikről korábban még álmodni sem lehetett. Hozzátette, ebben az időszakban új típusú verseny vette kezdetét, folyamatosan újabb érveket kell szolgáltatni a külföldi beruházóknak ahhoz, hogy miért Magyarországra, azon belül is Debrecenbe érdemes hozni a beruházásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések