Ha március, akkor vőfélytalálkozó Pocsajban. Vőfélyek találkoztak, adták elő verseiket, teremtettek jó hangulatot a március első hétvégéjén a faluban.
A román és a nagyközségi önkormányzat 11 éve rendezi meg a falu legnagyobb kulturális eseményét, a Magyar–Román Lakodalmas- és Vőfélytalálkozót. Csaknem ötszáz ember gyűlt ismét össze: táncosok, vőfélyek – 11-en – és szórakozni vágyók, akik az ország több pontjáról és határon túlról is eljöttek a találkozóra a hidegben is.

Vőlegények és menyasszonyok búcsúztak

Az idén is a tavalyihoz hasonlóan két ifjú pár vállalta a menyasszony-vőlegény szerepet. A déli órákban az iskolában elbúcsúztak szüleiktől a vőlegények, majd a tájházhoz indultak kikérni az ifjú arákat. A rossz idő ellenére a násznép egy része gyalog, mások autóval tették meg az oda-vissza utat a menyasszonyos és a vőlegényes ház között.

Miután a tájháznál végül csak meglett igazi menyasszony, megindult a menet vissza a „lakodalomba”. Itt sült hurka, kolbász várta a már újdonsült párt és a vendégeket, de csak az előtte lévő próbatétel teljesítése után. A vőlegények a menyasszonyok szoknyája alá bújtak, onnan kellett a harisnyakötőjüket megszerezni.

Menyasszonyért pálinka cserébe

A román és magyar hagyományokról kérdezve Békési Tibor nagyváradi vőfély- és ceremóniamester elmondta, hogy vannak közös vonások, de több érdekességet is felsorolt a román hagyományokról. Többek között közös a menyasszonytánc, de menyecsketánc román hagyomány szerint nincsen. Elmondta, hogy a román vőfélyek nem sokat beszélnek a vőlegényes háznál, többet a menyasszonyosnál. Elmondják a Miatyánkat, nagy hangsúlyt fektetnek az imádságra. Többnyire egy háznál búcsúztatják a menyasszony-vőlegényt.

– Az érdekes szokásokhoz tartozik még, hogy „árucserét” folytatnak. Azt tartják, hogy ha elviszik a menyasszonyt a háztól, kell, hogy adjanak valamit cserébe, kiegyenlítésként. Így visz a vőlegény egy kis pálinkát, cserébe a menyasszony elviteléért – ismertette Békési Tibor.

Másik érdekesség, hogy a terem előtt, mielőtt bemennének esküdni, kalácsot dobnak, háromszor; aki először és másodjára elkapja, azt megtapsolják, aki pedig utoljára, annak szét kell osztania. Szintén érdekesség, hogy a menyasszony hátrafelé kereszt formájában szór rizst, a jó szerencse megtartásáért.

Vacsora után tánc, mulatság kifulladásig

A vőfélyek humoros műsora a színpadon mindenkit megnevettetett, az erre az évre már megújult műsorszámok mosolyt csaltak az arcokra. Volt részük esketésben, próbára tették ismét a fiatal párokat, természetesen vicces formában. A helyi és határon túli vőfélyek, néptánccsoportok, népdalkörök is a lagzis hangulatért voltak felelősek.

Vacsorára lakodalmas menüt: csigalevest, töltött káposztát, pörköltet és finomabbnál finomabb süteményeket szolgáltak fel az éhes vendégeknek.
Az évek óta visszatérő Rokko Brothers együttes pedig azért felelt, hogy a táncolni és mulatni vágyók ne unatkozzanak, és hajnalig rophassák a táncot.

Vőfélyek

Békési Tibor – Nagyvárad
Gergely István – Szilágyperecsen
Bákai Sándor – Szilágyperecsen
Mihály István – Szilágycseh
Varga Gellért Donát – Varsolc
Bojtor István – Nyíregyháza
Saliga István – Nyíracsád
Katócz Csongor – Szatmárnémeti-Pusztadaróc
Szűcs Endre – Nagykároly
Rácz Roland – Onga
Balogh Béla – Répáshuta
Fellépő csoportok

Pocsaji Szivárvány Népdalkör

Derecskei Szivárvány Hagyományőrző Egyesület
Monostorpályi Rozmaring Néptáncegyüttes
Eleki Román Hagyományőrző Egyesület
Grósz György, Bihar Dallama Együttes
Balmazújvárosi Gimes Néptánc Együttes