Most már Debrecenben sem csak kocsmasport a darts

Debrecenben is hódít a darts. Egyesületi szinten lehet űzni a városban, ráadásul igazolt versenyzőként még nemzetközi versenyeken is részt lehet venni.
A városban már évek óta működnek olyan egyesületek, melyekben versenyszerűen lehet űzni a sportágat. A Golden Bulls Darts elnöke, Orosz András elárulta, mitől olyan népszerű mostanában ez a játék. 

– Azonnal függőséget okoz, nem lehet ugyanis megállni azon a szinten, hogy eldobok néhány nyilat, és kész. Ha valaki egyszer elkezdi, akkor nagyon nehéz abbahagyni. Már csak azért is, mert nagyon kellemes érzés, ha a nyíl eldobása után az oda repül, ahova a játékos eltervezte.

Szerinte a régióban mindenki képes bárkit megverni, nincs olyan kiemelkedő játékos, akit ne lehetne meglepni – éppen ezért kifejezetten izgalmas meccsek vannak a környéken. 

Orosz András úgy véli, ehhez a játékhoz nem elsősorban tehetségre, hanem érzékre van szükség. Ha valaki naponta fél órát, vagy akár egy órát gyakorol, maximum fél év alatt eljuthat arra a szintre, hogy versenyen is eredményes legyen. 

Nagy előnye a sportágnak, hogy viszonylag hozzáférhető és nem is túl drága, nem könnyű azonban kitörni a kocsmasport-definícióból. Orosz András elmondta, azért hozták létre az egyesületet, hogy kiszakadjanak ebből a közegből, és olyan környezetet teremtsenek, ami megfelel egy sportágnak. Mostanra szerinte sokat változott a helyzet, több egyesület létezik a városban, és közösen sikerült emelni a darts színvonalán. A Golden Bulls Darts jelenleg huszonhét igazolt versenyzővel rendelkezik, összességében pedig 30-40 ember űzi náluk a sportágat, elsősorban hobbi szinten. 
Elmondta, az igazolt versenyzőt sem kell azért világverő profinak elképzelni, ez a státusz annyit jelent, hogy aki hivatásos dartsos, az részt vehet országos vagy nemzetközi versenyeken is. A Golden Bulls Darts igyekszik minden szinten kielégíteni a versenyzők igényét, négyféle bajnokságot rendeznek, így az igazán jók és a kezdők is megtalálhatják a nekik való versenyt; arra is van lehetőség, hogy ezeken a bajnokságokon akár több tehetségre bukkanhatnak. 

A magyar darts összességében nem áll rosszul, a legjobbak ellen is képesek vagyunk jó meccseket játszani, s bár nem tartozik a hazai sportág a nemzetközi élvonalhoz, nem állunk rosszul.

Orosz András elmondta, vannak olyan magyar játékosok, akik komoly technikai tudással rendelkeznek, s ha megfelelően összpontosítanak és minden összejön nekik, akkor még akár a PDC-világbajnokságon is megállhatják a helyüket. 

A tapasztalatok szerint a csúcsidőszakban, amikor többször lehet a televízióban találkozni a darts-szal, érezhetően többen foglalkoznak a sportággal is Debrecenben, többen érkeznek a Golden Bulls Darts egyesületnél, ilyenkor felpezsdül a helyi darts-élet.

A játékot kapcsolatba hozzák már a matematikával és annak oktatásával is, van törekvés arra vonatkozóan, hogy a darts eljusson az iskolákba, egyelőre nem mint sport, hanem mint példa. Orosz András hozzátette, a fiatalok között egyébként vannak kimagaslóan ügyes játékosok, így az utánpótlás helyzete is biztatóan alakul a városban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések