Szállt a dal, zengett az ének az Akácos út Nótaklub jubileumi estjén.
Idén már tizedik alkalommal álltak színpadra a hajdúdorogi Akácos út Nótaklub tagjai a mozi színháztermében megrendezett eseményen a napokban. Ezúttal „Eszembe jut sok régi szép emlék…” című műsorukkal, ismert és kevésbé ismert nóták, nótacsokrok csendültek fel a tíztagú férfikórus előadásában. Az est háziasszonya – akár csak az elmúlt esztendőben – Szabó-Rékasi Mónika volt, aki egyenként szólította színpadra a jubiláló együttes tagjait, köztük a csoport művészeti vezetőjét, akit külön is köszöntött.

Közös énekléssel zárták

Papp György, az együttes művészeti vezetője szerint sikereik, azon túl, hogy a tagok jó hangúak és hosszú dalos múlttal rendelkeznek, a jó közösségi szellemnek, a magyar nóta iránt érzett szeretetnek és tiszteletnek köszönhetők. A telt házas előadás zenei kíséretét Botos Lajos prímás vezetésével Maczó György és cigányzenekara szolgáltatta. A nótaesten vendégelőadókból sem volt hiány, Sági József és Zámbó Irénke, valamint Király Vali és Kokas László nótaénekes egy-egy nótacsokorral kedveskedett a közönségnek.

A nézők lelkes buzdítása mellett színpadra léptek az Akácos út Nótaklub tagjai is, akik rég elfeledett magyar és bakanótákkal örvendeztették meg a nagyérdeműt. Az est záróakkordjaként csendült fel a „Vége van a dáridónak” kezdetű örökzöld sláger, melyet az együttes tagjai és a meghívott vendégelőadók a közönséggel együtt énekelt el.

Szereplések és elismerések sokasága

A hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház alkotó csoportjaként alakult Akácos út Nótaklub tagjai számos hazai településre vitték már el a magyar nótát.

Felléptek több hajdúsági településen, többek közt a szomszédos Hajdúnánáson és Hajdúszoboszlón, valamint Nyíradonyban, de Beregdarócon is vendégszerepeltek. A nótaklub tagjai az elmúlt évek során külföldre is eljutottak, Erdélybe és Hollandiába is elvitték a már rég elfeledett magyar nótákat.

A nótaklub a kétévente védendő országos népzenei minősítőn is rendszeresen megméretteti magát, a népdalkörök és népdalkórusok kategóriájában már négyszer jutalmazták őket Országos Aranyoklevéllel. Az együttes tagjai a Kórusok Országos Tanácsának (KOTA) magasabb szintű elismerését, az Aranypáva-díjat is magukénak tudhatják.

Az Akácos út Nótaklubot a magyar nóta szeretetéért, zenei anyanyelvünk ápolásáért, valamint a hajdúdorogi hagyományok éltetéséért Hajdúdorog Városáért Emlékéremmel tüntette ki a település képviselő-testülete 2016-ban.

A nótaklub tagjai

Oláh László
Dankó Mihály
Szabados István
Miska Béla
Szilágyi János
Urgyán Imre
Görög László
Domokos János
Papp György
Dr. Zeleni Ferenc