Olyan traktort sózott rá a gyanútlan eladóra a 21 éves srác, ami nem is volt neki

A gyanúsítottak egy fiktív hirdetésen keresztül értékesítettek egy mezőgazdasági munkagépet. A rendőrök bűntetőeljárást indítottak a két férfival szemben.
Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen 2017. december 20-án arról, hogy egy interneten meghirdetett traktort akart megvásárolni, azonban – mióta a megadott bankszámlaszámra átutalta a kért összeget – nem tudja elérni a hirdetőt.

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya adatgyűjtést végzett, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény két feltételezett elkövetőjét.

A nyomozás adatai szerint a 21 éves K. N. egy olyan traktort kínált eladásra az interneten, ami nem állt a rendelkezésére.

A mezőszemerei férfi 23 éves társa, L. J. folyószámlát nyitott egy banknál, azért hogy a sértett által átutalt pénzt letudja venni. A rendőrök a beszerzett információk alapján csütörtökön gyanúsítottként kihallgatták a két férfit, akik elismerték a bűncselekmény elkövetését.

A balmazújvárosi nyomozók K.N.-el szemben csalás bűntett, míg L. J.-vel szemben pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság javaslatai az ilyen jellegű bűncselekmények elkerülése érdekében:
  • Gyanús lehet, ha a vállalkozás a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.
  • Ha teheti, válassza a termék személyes átvételét, illetőleg az utánvéttel történő szállítás lehetőségét.
  • Amennyiben egy ajánlat „túl szép, hogy igaz legyen” ne fogadja el. Tudnia kell, hogy nincsenek csodák. Egy termék csak behatárolt keretek közötti áron értékesíthető haszonnal. Az átlagtól jelentősen olcsóbb termék vélhetően hamis, illetve az előrefizetés ellenére sohasem érkezik meg és az eladó is elérhetetlenné válik.
  • Mindig olvassa el vásárlás előtt a honlapról és a termékről írt vásárlói véleményeket. A mások által írt értékelések nagyban segíthetik döntését egy áru kiválasztásában.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések