Az Hajdú-Bihar 5-ös választókerületben eddig 32-en jelentették be indulási szándékukat. A 2014-es országos rekorder körzetben nem volt ennyi jelölt.
Péntek reggelig már több mint 1200 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 397-et már nyilvántartásba is vettek közülük a választási bizottságok. A határidő közeleg. Az országgyűlési választáson az indulhat, aki március 5-éig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást. Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok.

Hajdú-Biharban is egyre bővülnek a névsorok. Négy éve a hajdúszoboszlói 5-ös és a Hajdúböszörmény központú 6-os körzetben volt a legtöbb jelölt, mindkét választókerületben 21-en indultak a voksokért.

Most a megyében a hajdúszoboszlói körzetben van a legnagyobb tülekedés.

Ott péntek délutánra 32 jelöltet jelentettek be, közülük eddig mindössze Bodó Sándort, a Fidesz-KDNP jelöltjét vették nyilvántartásba. 

A 2014-es választáson a rekorder körzet a Szigetvár központú Baranya 4-es volt, ott 29 induló közül lehetett választani. Akkor ott egy méter hosszú volt a szavazólap, most a szoboszlói körzetben ennél is hosszabb lehet.

A Nemzeti Választási Bizottság már három országos listát is nyilvántartásba vett, sorrendben az MSZP-Párbeszédét, a Demokratikus Koalíció listáját és a Fidesz-KDNP listáját. Emellett bejelentette már listáját a Jobbik és a Szegényekért Párt is. Országos listát az a jelölőszervezet állíthat, amely 9 megyében és a fővárosban összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudott állítani.

VIA