Régóta tervezte ezt a tárlatot Vida Zoltán, de ő már nem láthatja.
Tavaszi zsongás címen nyílik tárlat a Bajcsy-Zsilinszky utcai borozóban található Zh Galériában. Rendhagyó és különleges esemény lesz ez. Az alkotó Vida Zoltán ugyanis már nem láthatja a tárlatot.

Mint Kovács István, a borozó tulajdonosa feleleveníti, sajátos helyzetet teremtett a sors, Vida Zoltán alkotásaiból ugyanis már tavaly is szerettek volna kiállítást rendezni. Ám akkor megbetegedett, el kellett halasztani az eseményt. Nemrégiben újra felvetődött, hogy az elmaradt tárlatot pótolják. Ám az alkotó elhunyt, fiai – Zoltán és Tamás – azonban szerették volna megvalósítani édesapjuk tervét.

Az 1940-ben született Vida Zoltán sokan ismerték Debrecenben. Dekoratőrként dolgozott, ami komoly kézügyességet igényelt, de ebben nem volt híja, már gyermekként is nagyon ügyes volt. Jó szakembernek számított, a dekoratőr szakmában elismert személyiség volt. Sokat dolgozott László Ákossal, aki a tervezeteket készítette, Vida Zoltán pedig a kivitelezést. Többször nyertek díjakat közösen az ismert művésszel.

Nagyon szerette a művészetet, szívesen járt kiállításokra, ahol művészek sokaságával barátkozott össze. Jól érezte magát az Egri Borozó Borbarát Galériában is, ahol sok régi és új baráttal találkozott, szeretett bejárni ide és beszélgetni a debreceni művészvilág alakjaival. Számára ez volt az a hely – mondja Kovács István –, ahol tudott a munkásságairól és terveiről beszélni. Vidám, bohém ember volt, tele ötletekkel. A kiállítása terve is itt született meg, ami most a barátok, valamint a fiai segítségével kerül a közönség elé.

– Vida Zoltán így gondol a rokonaira, szeretteire, barátaira, akik őt körülvették, hogy megajándékozza őket ezzel a Tavaszi zsongás című kiállítással – fűzi tovább a szót Kovács István, hozzátéve, hogy Vida Zoltán számára a tavasz nemcsak az elmúlás, hanem az újrakezdés ideje is: egy új élet reményével búcsúzik.

A tárlatot március 16-án 18 órakor Tasnádi Éva nyitja meg, László Ákos pedig verset mond. Vida Zoltán képeit április 16-ig láthatja a közönség.