Jól haladnak a munkákkal a Nagyerdei Óvodában. Két intézmény már megszépült, még tizenöt debreceni óvodában végeznek korszerűsítést a következő években.
Papp László polgármester a helyszínen tartott tájékoztatón elmondta, folyamatosan zajlanak az építési munkák, a tél ugyan kicsit visszafogja a tempót, de az Új Főnix Terv gondoskodó város című fejezetének fejlesztései rendben haladnak.

A polgármester hangsúlyozta, tavaly kezdődött az óvodák felújítása a városban, a Liget óvoda két telephelyén a Bartók Béla úti és a Babits utcai óvoda fejlesztését már befejezték, most a nagyerdei intézmény van soron. Ezt az óvodát teljes körűen felújítják, 361 millió forintból. Papp László elmondta, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a rezsiköltségek egyharmadát meg lehet majd takarítani, az épületben hőszigetelnek, és napelemeket is felszerelnek.

A polgármester közölte, olyan átalakításól van szó, ami kívülről és belülről is más megvilágításba helyezi az épületet. A felújítás részeként egy új bejáratot alakítanak ki a Pallagi út felől, és a belső átalakításnak köszönhetően funkcionálisabbak lesznek a szobák. Fontos fejlesztésnek nevezte, hogy 70 négyzetméteresre növelik a tornaszobát, és közösségi teret alakítanak majd ki. 
A munka várhatóan májusig fog tartani, így még a mostani nevelési év utolsó néhány hetére befejezik a korszerűsítést.

Papp László elmondta, a következő fejlesztés az Ősz utcai bölcsőde lesz.

A tervek szerint az elkövetkező két évben még tizenöt óvodát érint a fejlesztés és egy újat fognak építeni a Tócóvölgyben.

A tizenöt óvodából öt esetében a nagyerdei intézményhez hasonlóan teljes körű felújítást fognak végezni, míg tízben energetikai korszerűsítés történik majd. Az Új Főnix Tervben még 2,7 milliárd forintot költenek a debreceni óvodák felújítására, átalakítására.   
Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a helyszínen hangsúlyozta, családbarát országot szeretnének építeni, nemcsak az adókedvezményekkel, a terhek csökkentését elérő rendelkezésekkel, intézkedésekkel akarnak a magyar családokon segíteni, hanem úgy is, hogy a legszegényebb családok körülményein is javítanak. A politikus kiemelte,

300 ezernél több gyerek kap ingyen ebédet és tankönyveket, 78 milliárd forintot fordít a kormány az ingyen étkeztetésre, ez sokszorosa annak, amennyit tíz éve költöttek erre a célra.

Elmondta, az óvoda nem egészségügyi, hanem oktatási intézmény, fontos eredmény, hogy a népesség növekedését jelző mutató jelentősen emelkedett, sokan vállalnak gyereket, ha van rá támogatás, ha tudják, fel bírják nevelni őket. Hangsúlyozta, változatlan marad a kötelező iskolázási idő, 3 éves kortól kötelező óvodába iratkozni, ezt 5 évről csökkentették le. Mint mondta, ez a nehéz helyzetű családoknak jó, mert már korán segítséget kapnak így a felzárkóztatásban. 
Kósa Lajos szerint nagyobb terhelést kap az óvodai rendszer, de komoly prioritás is jut az óvodai kapacitások növelésére, Debrecen ezért tervezte be az intézmények felújítását az Új Főnix Terv fejlesztési programjába. 

Kósa Lajos felidézte, hogy míg máshol fogy a népesség, Debrecenben és agglomerációjában nő, erre fel kell készülni. 

Olyan csoportszobákat alakítanak ki az intézményekben, amelyek elbírják az egyre növekvő gyereklétszámot, a politikus szerint ezeket az új kapacitásokat úgy kell kialakítani, hogy a feladatokat megfelelően el lehessen látni. A tárca nélküli miniszter örömtelinek nevezte azt, hogy új óvodára is szükség van a városban. Mindez következik abból a kormányzati törekvésből, hogy megállítsák Magyarország népességének csökkenését. A politikus hozzátette, Debrecenben is vannak hátrányos helyzetű családok, nekik akar segíteni a kormány és az önkormányzat, nem pedig az illegálisan bevándorlóknak.
Kósa Lajos azt is elmondta, hogy erősíteni kell az óvodapedagógusok képzését, a jelenleginél nagyobb számú szakemberre van szükség, ezekből Debrecenben is hiány van, ezen változtatni kell a közeljövőben.

További fejlesztések

2018-ban további öt óvodát fejlesztenek 1,273 milliárd forintból. Többek között a Boldogfalva Óvoda pallagi telephelyét, az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát, a Mosolykert Óvodát újítják fel. A Gönczy Pál Utcai Óvodát tornaszobával bővítik, emellett új óvodát építenek a Tócóvölgyben.

Tíz óvoda energetikai felújítását is elvégzik 1,19 milliárd forintból: Boldogfalva Óvoda székhelye, Görgey Utcai Óvoda, Debreceni Arany János Óvoda, Sinay Miklós Utcai Óvoda, Mosolykert Óvoda kismacsi telephelye, Karácsony György Utcai Óvoda, Szivárvány Óvoda, Közép Utcai Óvoda, Lehel Utcai Óvoda. A legnagyobb volumenű fejlesztés a Jerikó utca 17. szám alatti, egy óvodának, egy szakközépiskolának, egy közösségi háznak, egy könyvtárnak és egy kollégiumnak is helyet adó épületegyüttest érinti, amelyre összességében 1,4 milliárd forintot költenek.