Újabb elektromos autó bukkan fel Debrecen utcáin

Az elektromos járművek innovatív megoldásairól tanulhatnak a jövő autószerelői. Villamosenergiával működő személygépkocsit kapott csütörtökön a Debreceni Szakképzési Centrum. Az autó a szemléletformálás eszköze, üzenete pedig, hogy a város és a szakképzés lépést tart a fejlődéssel.
Az elektromos autót használók száma 2030-ra akár 10 százalékra is nőhet Magyarországon – állítják a szakértők. Debrecen már erre a jövőre készül. Az e-Mobi Elektromobilitási Kft. ma adta át a Szakképző Centrumnak azt az elektromos autót, amelynek innovatív megoldásait már ezen tanulmányozhatja a DSZC 250 tanulója.

Az elektromos autó villamosenergia fogyasztása 100 kilométeren a robbanómotoros autó üzemanyag-használatának mindössze a hetede. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen típusú járművek üzemeltetési költsége is sokkal alacsonyabb, nagyságrendileg egytizede a hagyományos gépkocsikhoz képest.

- Zéró emisszió kibocsátásról beszélünk, ami azt jelenti, hogy az autó károsanyag-kibocsátása használat közben nulla. És ha valakinek ez fontos, felelősséget vállal a jövőjéért, az egy nagyon mértékadó, talán a legfontosabb kérdéskör ma - közölte Ugron Gábor Gáspár, az e-Mobi Elektromobilitási Nonprofit KFT. ügyvezető igazgatója.

Az elektromos gépjármű nem csak az oktatásban előny, a szemléletformálást is segíti. Az új autót a városban is használják majd, ezzel azt hirdetve, hogy ez a jövő erőforrása. A nyilvános átadón Pósán László országgyűlési képviselő elmondta: a város lépést tart a fejlődéssel. 

- Hogyha a debreceni szakképzés nem csak az elmélet, hanem a gyakorlat oldaláról is a legújabb technológiákkal is képes megismertetni a fiatalokat, az azt jelenti, hogy lépést tud tartani a világ fejlődésével és a legmodernebb ipari igényekkel - fogalmazott Pósán László országgyűlési képviselő.

A kocsi töltését a Szakképzési Centrum központi épületének napenergián alapuló energiaforrása biztosítja majd. 2015 óta a nagyerdei mélygarázsban felépített gyorstöltővel is lehet tölteni a villamosenergiával működő autókat, sőt a jövőben még további tíz töltőállomás épül majd Debrecenben. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések