Új diagnosztikai berendezések beszerzésével készül az egyetem a diagnosztikai vizsgálatok feltételeinek javítására. Márciusban lejár a külső szolgáltató szerződése, újra az egyetem látja el a feladatot.
Két ultrahang készülék, egy kiemelt szintű radiológiai ultrahang készülék és egy kiemelt szintű aneszteziológiai intenzív ultrahang készülék beszerzésére írt ki közbeszerzést a Debreceni Egyetem.

Az egyetem még tavaly decemberben nyert 50 millió forintot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program egyik pályázatán, így nagyobb részben uniós, kisebb részben állami forrásból vásárolhatja meg a két készüléket.

A beszerzésre felfigyelve megnéztük a pályázat projektleírását, melyben ez áll:
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ betegellátó tevékenysége 60 fekvőbeteg osztályon és 133 ambulancián, valamint 46 diagnosztikai munkahelyen történik, fekvőbeteg ellátás vonatkozásában 53 szakmában, járóbeteg ellátás és diagnosztika vonatkozásában 82 különböző szakmában. A DE KK jelenleg összesen 1710 ágykapacitással rendelkezik. Fekvőbeteg ellátás keretében az éves ellátott esetszám megközelíti a 100 ezer esetet. Az összes ellátandó lakosság kb. 1,2 millió fő. A nagymértékű fekvő és járóbeteg kapacitást és betegforgalmat jelentős diagnosztikai háttér szolgálja ki. A fekvőbeteg ellátó osztályok részéről jelentős igény mutatkozik ultrahang vizsgálatok irányába, a fekvőbetegeknek végzett ilyen vizsgálatok száma éves szinten közelít a 70.000-hez. A DE KK Orvosi Képalkotó Klinika – korábban Radiológiai Klinika - 2016. július 1-vel jött létre. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén a képalkotó diagnosztika mindkét területe - mind a radiológia, mind a nukleáris medicina - kiszervezett formában működik jelenleg. Ezen tevékenységeket az Affidea Magyarország Kft. és a Scanomed Kft. végzi, ugyanakkor valamennyi beteg a Klinikai Központ betege, a finanszírozási szerződés a Debreceni Egyetemé, a kapcsolódó diagnosztikát igénylő betegek a DE KK betegútjainak köszönhetően kerülnek ellátásra.
A radiológia terén a szerződés 2018. március 31-én jár le, ezt követően az Egyetem saját hatáskörben, a DE KK Orvosi Képalkotó Klinika saját munkavállalóival fogja ezt a szolgáltatást nyújtani,

így elkerülhetetlen, hogy mind humánerőforrás, mind eszközpark vonatkozásában felkészüljön a tevékenység visszavételére, melyen belül kiemelkedő szempont, a szakmai színvonal emelése, a munkatársakra nehezedő nyomás csökkentése, a korszerű és költséghatékony egészségügyi szolgáltatás nyújtása.

A Debreceni Egyetem a 2000-es évek elején számos céggel kötött hosszú távú szolgáltatási szerződést egyes betegellátáshoz kapcsolódó szakmai és egyéb más tevékenységekre, ezeket a megállapodásokat Szilvássy Zoltán rektor 2013-as kinevezése óta sorra megvizsgálták.

Amennyiben a Klinikai Központ képes ellátni az adott szolgáltatást, ott tárgyalásokat kezdeményeznek a szolgáltatóval.

Azokat a lejáró szerződéseket pedig nem hosszabbítják meg, melyeknél azt látják, hogy az adott tevékenységet az intézmény saját maga képes biztosítani.

Az elv ugyanis az, hogy a Debreceni Egyetemen folyó gyógyító munkából ne külső magáncégek profitáljanak, ha a feladatokat az intézmény maga is el tudja végezni. Ennek köszönhető, hogy idén januártól az államilag támogatott lombikprogramot újra a Debreceni Egyetem Klinikai Központ biztosítja, miután lejárt a külső céggel 15 éve megkötött szerződés. Az intézmény korábbi közleménye szerint az Asszisztált Reprodukciós Centrum eszközparkját és infrastruktúráját 1,1 milliárd forintból fejlesztik majd. Emellett az egyetemeknek már van törvényi lehetőségük arra, hogy – például a betegellátást kiszolgáló tevékenységekre – intézményi társaságokat működtessenek, amivel a Debreceni Egyetem él is. Az egyetem így vásárolta meg korábban a térítéses betegellátást szervező REOF Nonprofit Kft.-t, az intézmény campusain őrzés-védelmet ellátó Campus Véd 2000 Kft.-t (ma már UD Human Service Kft.), valamint átvette egy külső cégtől saját cégébe (Campus Praktika Nonprofit Kft.) a belső teherszállítási feladatokat is.