A zenetanulás hat a kreativitásra és a lelki egészségre is. Egyebek mellett erről is szó volt a debreceni zenepedagógiai konferencián.
Stílusosan, muzsikával nyitották meg a zenepedagógiai konferenciát a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában. A tanácskozáson kutatók, előadók és tanárok ismertették az oktatással kapcsolatos vizsgálataik újdonságait.

A kutatásokból kiderül, hogy a zeneoktatás hatékonysága az élmény- és gyakorlat  központú tanítással nőhet. Fontos a tanítás korszerűsítése is, például digitális oktatóprogramok használatával.

- A zeneoktatást nagyon sokféle aspektusból lehet vizsgálni. Ezeket az eredményeket szeretnénk egymással megosztani, pszichológiai és pedagógiai előadásokkal jelentkeztek az oktatók – mondta el Váradi Júlia, a konferencia elnöke.

A konferencia egyik kiemelt témája a zenetanulás lélektani hatása.

Egy friss vizsgálat a lelki egészség szempontjából hasonlított össze zeneakadémistákat egyéb képzésekre járó hallgatókkal. Az eredmények azt igazolják, hogy a kreativitás fejlődése mellett a szociális képességek is javulnak a zenetanulásnak köszönhetően.

- Az összes vizsgálati mutató mentén – mint például a kiégés, kiégésre veszélyeztetettség, pszichológiai ellenállás, pszichológiai immunrendszer és kontrollfunkciók tekintetében – a zeneakadémisták jobb eredményeket értek el – közölte dr.Gombás Judit, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

A konferencia résztvevői hat szekcióban, huszonnyolc előadást hallgathattak meg.