Céltáblának használhattak egy gólyát: tele volt a teste lövedékkel

A Hortobágyi Madárkórházban ápolják a sérült madarat, melynek testében hét lövedéket is találtak.
„Nehéz elhinni, hogy minden gazságot felül lehet múlni.… Nem volt elég az a rengeteg madár, melyet lőtt sérüléssel láttunk el? Gólya, parlagi sas, barna rétihéja, vetési varjak és még had ne soroljuk… Volt sörét és számtalan légpuskalövedék… Ebben a fehér gólyában szinte minden kaliber fellelhető…” – kezdték kifakadásukat Facebook-oldalukon a Hortobágyi Madárkórház munkatársai.

Egy gólya esett be hétfőn egy mezőnagymihályi udvarba, ahol a mályi Madármentő Állomás vezetője fogta be a sérült állatot. Az előzetes vizsgálatok alapján kiderült, hogy a gólyának megsérült a bal szárnya, a pontos diagnózis felállításához a Hortobágyi Madárkórházba szállították, hogy megröntgenezzék.

A poszt szerint sokkolóak voltak a felvételek, a gólya teste ugyanis tele volt lövedékkel.

Három darab 5,5 milliméteres és szintén három 4,5 milliméteres szoknyás légpuskalövedéket, valamint egy „beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, talán légpisztolygolyót, vagy sörétet” találtak benne.

„A szárnyon található sérülés nem törés, hanem egy további lövedék okozta gyulladásos zúzódás. A golyó már kieshetett, de a nyoma még jól látható. A gólya ezekben a pillanatokban fekszik a műtőasztalon, és igyekszünk eltávolítani a lövedékeket” – írták a hétfő esti posztban.

A Dehir.hu érdeklődésére Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője elmondta: egy lövedéket kiszedtek a gólya testéből, a többit pedig a további röntgenezések alapján meglátják, hogy „érdemes-e egyáltalán hozzányúlni”.

- A körülményekhez képest jól van a gólya, az élete nincs veszélyben. Túlélte az első hetet, ugyanis mintegy tíz napja történt a lövés, azóta ő lövedékekkel a testében élt.
Csodával határos módon egyetlen létfontosságú szerve sem sérült. Konzervatív kezeléssel próbáljuk szinten tartani ezt az állapotot. Úgy gondoljuk, hogy az élete menthető, és később még akár repülni is tud majd
– nyilatkozta Déri János.

A Facebook-poszt alapján „valószínűleg legalább ketten lőttek versenyszerűen a madárra, céltáblának nézve őt”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések