Jövőképműhelyeket állítana fel a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Öregedő lakosság. Továbbra is kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak Hajdú-Bihar megyében – ez is kiderült a megye lakosságának egészségi állapotáról készített tájékoztatóból, amit a megyei közgyűlés tárgyalt mai ülésén. A képviselők a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet. Emellett elfogadták a területfejlesztésről és területrendezésről szóló tájékoztatót is. Mint elhangzott, hamarosan úgynevezett jövőképműhelyeket fognak fölállítani a megyében.
Több év adataiból kiderül, hogy jó eredményeket mutat Hajdú-Bihar, de egyre jobban oda kell figyelni a légzőrendszeri megbetegedésekre, mert az országos átlagnál is többen halnak meg ilyen típusú betegségekben – erre hívta fel a figyelmet a megyei közgyűlés pénteki ülésén a megyei tisztifőorvos. A legtöbben szív- és érrendszeri betegségek következtében veszítik életüket.

- Az általános halálozás egyértelműen csökkenő tendenciát mutat az országos halálozáshoz képest, ugyanezt elmondhatjuk a daganatos megbetegedés esetében a férfiak vonatkozásában, míg a nőknél ez stagnálást mutat – tájékoztatott Dr. Fodor Mária.

Az ellenzéki képviselők aggodalmuknak adtak hangot, mert továbbra is rossz a demográfiai helyzet, vagyis kevesebben születnek, mint amennyien meghalnak. A kormánypárti politikusok egyebek mellett a szakellátások magas színvonalát emelték ki. A képviselők felhívták a figyelmet a szűrések fontosságára, a megyei önkormányzat több pályázati programban is részt vesz.

- A megyei önkormányzat kezdeményezte ezeknek a térségi programoknak a megvalósítását és konzorciumi partnerként nagyon komolyan odafigyel rá, hogy ezek hatékonyan valósuljanak meg. Úgy látjuk az első alkalmakból, hogy igen komoly részvétel van bennük – mondta el Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke.

Az ülésen tárgyaltak a 2017-es és területrendezési és területfejlesztési feladatokról. Pajna Zoltán közgyűlési elnök szerint az ezekhez kapcsolódó projektek, mint például a foglalkoztatási paktum, jól működtek. Hozzátette: tavaly a 2021-27-es Európai Uniós időszak tervezési forrásainak felhasználását megalapozó, országos területfejlesztési koncepció véleményezése volt az egyik legnagyobb feladatuk. Ennek következik most a területi lebontása.
- Jövőképműhelyeket akarunk felállítani, ahol a térségi önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok határozzák meg, hogy milyen jövőképet akarunk az adott területnek
– nyilatkozta Pajna Zoltán.

A közgyűlés elfogadott egy olyan dokumentumot is, amivel a klaszterfejlesztést erősítenék a megyében. Így az egymáshoz földrajzilag közel eső és hasonló területen működő vállalatok, cégek eredményesebben tudnak megjelenni a nemzetközi piacokon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések