A kalapoké volt a főszerep Balmazújvároson – videóval

Itt tartották ugyanis szombaton a Magyar Kalap Ünnepét. A harmadik alkalommal megrendezett eseményre több százan érkeztek szerte a megyéből.
Lányok, fiúk, kicsik, nagyok, idősek, fiatalok: az a közös bennük, hogy mindannyian kalapot hordanak. A magyar kalap ünnepén több generáció is képviseltette magát Balmazújvároson.

Van, aki már több mint hat évtizede hűséges a balmazújvárosi kalaphoz.

- 1957-ben Nádudvarról átbicikliztem ide, Mihalkónak az édesapjához, és tőle vettem kalapot. Tíz évig bírta, utána letettem. Annak az egynek örültem, sose ázott át – mesélte Varga Sándor.

A városban a Mihalkó család több generáció óta űzi a mesterséget, így nevük összeforrt a kalapkészítéssel.

Mára ők maradtak az egyetlen család a településen, akik ápolják ezt az örökséget. A merinói báránygyapjúból készült kalapokat a mai napig ugyanazzal a módszerrel készítik, mint őseik.

- Ugyanazokkal a gépekkel, amelynek kéz vagy láb a motorja, nincs gép. Megtartottuk a minőséget, a gyapjúmennyiséget, amit kíván a kalap. Emellett mi kitartunk, és talán itt a titok, hogy bele kell tenni azt az anyagmennyiséget – mondta Sósné Mihalkó Emese.

A Magyar Kalap Ünnepét harmadik alkalommal rendezték meg a városban.

Ezzel is próbálják megőrizni az utókor számára a Magyar Értéktár kincsének számító Mihalkó-kalapokat.

- Ha valamit üzenni kell a világnak Balmazújvárosról, akkor valami olyan dolgot kéne elővenni, amit nem a semmiből kell felépíteni, hanem már a világ más részein is, Magyarországon, Európában, vagy más földrészeken is ismerik ezt a kalapot – nyilatkozta Gencsi Zoltán, az esemény főszervezője.

A rendezvényre rengetegen érkeztek szerte a megyéből. A jó hangulatról zenészek és néptáncosok gondoskodtak, emellett főzőverseny és kézműves foglalkozások is színesítették a Magyar Kalap Ünnepét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések