Egyre több a szívférges kutya az országban. A betegség az utóbbi tíz évben terjedt el rohamosan. A szakemberek szerint a klímaváltozás egyik hozadéka, hogy egyre több állat szenved a kórban. A betegség és annak kezelése veszélyes, ezért inkább a megelőzésre kell odafigyelni.
Plakátok hívják fel a figyelmet a szívférgesség veszélyére az egyik debreceni állatklinikán. A világ több részén régóta ismert betegség az utóbbi évtizedben jelent meg hazánkban, azóta pedig rohamosan terjed.

A rendelőbe sokszor visznek szívpanaszokkal kutyákat, és heti rendszerességgel találkoznak szívférges ebekkel is. A betegség leggyakrabban szúnyogcsípéssel kerül az állat szervezetébe. Onnan a vérrel a szívbe jut a lárva, néhány hónap alatt pedig féreggé fejlődik. Légszomj, gyenge terhelhetőség, köhögés, fáradékonyság - ezek a legjellemzőbb tünetek, de szívritmuszavar, gyulladás, máj- és veseprobléma és májmegnagyobbodás is előfordulhat. Gyógyszerrel és oldattal, legrosszabb esetben pedig műtéttel lehet ellene védekezni.
„Ha kiderül, hogy szívférges az állat, akkor egyrészt védekezésről és kezelésről van szó. Ilyenkor fontos, hogy az állat ne is találkozzon szúnyoggal, illetve vannak olyan készítmények, hogyha mégis megcsípi egy szúnyog, a szer a lárvákat kiirtja a keringésben – magyarázta Győrffy Zsuzsanna állatorvos.
A szakorvos hozzátette, a betegség és annak kezelése elég veszélyes, ezért inkább a gyógyszeres megelőzésre kell odafigyelni. Ha az állat nem pusztul bele, a féreg élettartama akár 6-7 év is lehet és akár 30 centiméterre is megnőhet. A szívféreg egyébként a macskákra is veszélyes, igaz, az ő szervezetük jóval ellenállóbb a parazitával szemben.