Matl Péter kedden tárlatvezetést tart alkotásai között.
Matl Péter kárpátaljai szobrászművész első ízben hozta el munkáit Debrecenbe: a cívisvárosi közönség a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). láthatja alkotásait. Tárlata szerves folytatása a határon túli kortárs magyar képző-, ipar- és fotóművészet jeles képviselőit, alkotócsoportjait bemutató sorozatnak.

Az egyik legjelentősebb kortárs kárpátaljai magyar szobrászművész, Matl Péter 1960-ban született munkácsi pedagógus családban, az Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskolában kerámiaszakon végzett, 1980 után gimnáziumi tanárként helyezkedett el, valamint a Kárpátaljai Megyei Képzőművészeti Vállalat alkalmazásába került. Kárpátalján 2013-ban megalapította a Pro Arte-Munkács művészeti civil szervezetet, amely a helyi magyarság megmaradásáért dolgozik, kiállításokat és szobrásztáborokat szervez.

Matl Péter az utóbbi 20 évben többnyire köztéri alkotásokat készített, munkái megtalálhatók Magyarország több városában, valamint Ukrajnában, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Brazíliában, Szlovákiában és az Amerikai Egyesült Államokban. A művész alkotásait főként fából, kőből, bronzból készíti, ezek sorából kiemelkedő a Vereckei-hágónál álló, a magyar honfoglalás millecentenáriumára készült emlékműve, valamint az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékmű. (A vereckei emlékmű az elmúlt évek során a kárpátaljai magyarság egyik jelképévé vált.)

A megnyitón az alkotó csupán néhány mondat erejéig jutott szóhoz, de július 24-én az érdeklődők személyesen is találkozhatnak Matl Péterrel, aki 17 órakor tárlatvezetést tart művei között.