Ha lesz rá forrás, jövő évben foghatnak hozzá a felüljáró rég várt megújításhoz.
Országszerte számos híd és felüljáró felújításának tervezésére írt ki közbeszerzést a Magyar Közút Zrt. A tendereken ezekben a napokban hirdettek eredmény.

A hidak között van a debreceni Faraktár utcai felüljáró is, melynél a híd teljes felújítása, valamint a szélső tartók cseréje van tervben.

A munkát a budapesti Pont-Terv Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt. nyerte el. A közbeszerzési csomagban a debreceni Faraktár utcai felüljáró mellett még két kisebb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei híd felújításának tervezése szerepelt. Ezt a három tervezési munkát nyerte el a Pont-Terv Zrt. nettó 11 millió 890 ezer forintért. A Faraktár utcai felüljáró esetében az engedélyezési és kiviteli tervdokumentációt is el kell készíteniük.
A Dehir.hu megkereste a Magyar Közút Zrt-t, hogy megtudjuk, mikor kerülhet sor a felüljáró régóta várt, teljes felújítására. A cég közlése szerint „a Faraktár utcai felüljáró felújítása kapcsán jelenleg a várható műszaki tartalom meghatározása zajlik. A tervezés befejezése után, mely várhatóan 2019 tavaszára lesz kész, kerülhet sor a híd esetleges felújítására. Ehhez szükséges még, hogy a megfelelő forrás 2019. évben rendelkezésre álljon.”

Hozzátették, hogy az átfutási időt a tervezés műszaki tartalma befolyásolja, így annak hosszát  jelenleg nem lehet meghatározni. Ahogy a pontos költségeket is csak a tervezési munkák lezárása után, a tervező által megadott költségvetés alapján tudja megbecsülni a Magyar Közút.

A Faraktár utcai felüljárót 1980-ban építették, azóta nem esett át igazán jelentős felújításon (tavaly a szerkezet egyik elemét korszerűsítették). A felüljáró látszatra is igen rossz állapotban van, tartóelemei omladoznak, betondarabok esnek le róla. A Magyar Közút folyamatosan karbantartja és javítja a felüljáró útburkolatát, de a teljes felújítás lenne a rág várt megoldás a helyzetre.