A Földre érkező kozmikus részecskék földfelszínt elérő bomlástermékei a müonok, ezek nagy áthatoló képességű töltött részecskék.
A nagyenergiás fizika mellett a müonok alkalmazhatók környezettanulmányokra, mint például a hó mélységének mérésére a hegyeken, a piramisok, barlangok rejtett kamráinak keresésére, a vulkánok belső szerkezetének vizsgálatára. Azt hinnénk, hogy ilyen részecskefizikai vizsgálatok elvégzésére csak a CERN tudósai képesek.

Az Útravaló ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogram keretében
a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulói egy éven keresztül dolgozhattak a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében.
Öt középiskolás diák az egyetem munkatársainak irányításával összerakott egy olyan részecske detektort, amely alkalmas a kozmikus müonok detektálására és a müonok beérkezési szögének eloszlásából az atmoszféra változásainak kimutatására. A munka Újvári Balázs egyetemi adjunktus, Korcsmáros Berta tanszéki mérnök és Borbélyné Bacsó Viktória középiskolai tanár irányításával folyt.

A program részeként a középiskolás diákok megismerkedhettek a téma részecskefizikai elméleti hátterével, a müonok tulajdonságaival és megépíthették azt az eszközt, amely jelzi ezen elemi részecskék becsapódását. Munkájuk dokumentálásaként a tanulók videót készítettek, amelynek útmutatásával viszonylag olcsó eszközökből akár egy fizika szakkörön is építhető újabb kamra.
A tanév során szerzett tapasztalatokat diáktársaikkal is megosztották a középiskolás tanulók a Debreceni Egyetem TTK Nyári táborában.
 – Nagy lehetőségnek tartom, hogy egy évig bejárhattunk az egyetemre. Rengeteget tanultunk, és életre szóló barátságok szövődtek. Ez az év egyértelműen meghatározta a pályaválasztásomat – mondtga a villamosmérnöknek készülő 11.A osztályos Biró Zsófia, aki a müon kamra projektet megismertethette táborozó diáktársaival. 

- Sikeres évet tudhatnak tanulóink maguk mögött. Az ösztöndíjprogramnak és az egyetemi tevékenykedésnek köszönhetően tudásuk jelentősen gyarapodott, fellépésük, magabiztosságuk rengeteget fejlődött – értékelte a programot Fekete József, a gimnázium igazgatója. A vezető nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást és az innovációt, ezért is támogatja a középiskola és az egyetem között egyre több síkon megvalósuló együttműködést.

- A Debreceni Egyetem Fizikai Intézete is nyitott a középiskolákkal való együttműködésre. Szeretnénk a következő tanévben több debreceni középiskolába is elvinni a müon kamra programot – hangsúlyozta Újvári Balázs adjunktus.
Az egyetemi oktató azt is elárulta, hogy szeptembertől szakkört is indítanak középiskolás diákoknak, akik saját készítésű eszközzel végezhetnek légköri méréseket vagy adott esetben alváskutatást.