Székely-Magyar Honismereti Tábort tartottak Püspökladányban

3. évfordulójához érkezett a Székely-Magyar Honismereti Tábor, amely most Püspökladányban volt. 
A Sárrét menti város hagyományai közé tartozik, hogy erdélyi testvértelepülésével, Makfalvával közösen szervezik meg a Székely-Magyar Honismereti Tábort, mégpedig úgy, hogy egyik évben a magyar, a másikban az erdélyi település ad otthont az eseménynek. A napokban véget ért tábor programjait a Karacs Ferenc Múzeum szervezte.

A Honismereti szakkört még Rettegi Istvánné, a múzeum alapítója hozta létre, és ebből a szakkörből előbb egy helyi tábor nőtt ki, majd később Arnóth Sándor, akkori múzeumigazgató, valamint Kiss Dénes, székelyföldön élő lelkipásztor hívták életre a Székely-Magyar Honismereti Tábort.

A sok munka és az évek alatt összegyűjtött tapasztalat meghozta a sikert, hiszen évről-évre barátságok szövődnek gyermekek és felnőttek között egyaránt. A táborozó gyerekeknek olyan programokat kínálnak a szervezők, amelyek segítségével megismerkedhetnek Magyarország, a Sárrét, valamint Székelyföld környezetével, miközben erősödnek a testvérvárosi kapcsolatok.

Tartalmas program

A tábor első napjának délutánján megtekintették a helyi nevezetességeket. Felkeresték a katolikus és a református templomot, a köztéri alkotásokat. A híres szobrok sok alkalmat adtak a fényképezkedésre. A diákok és kísérőik eltöltöttek egy tartalmas délelőttöt az Ágota-pusztán is, ahol a kerékpártúra során megismerték az Ágota- és a Zádor-híd történetét. Később Győrfi Lajos szobrászművész műhelyébe látogattak el. Ott megismerhették a szoborkészítés technikáját, és beszélgethettek a művésszel. Igen kellemes napot töltöttek a Hortobágyon, ahol pusztai fogatozás volt a program, majd a táborozók megismerkedtek a puszta természeti értékeivel, és megnézték a tájra jellemző őshonos állatokat is. Debrecenben a belváros szépsége ragadta magával a táborozókat. A túrák során megfáradt tanulóknak a ladányi gyógyfürdő nyújtott felüdülést. Az esti társasjátékozások és a közös beszélgetések közelebb hozták egymáshoz a táborlakókat.

A táborzáró est ünnepi vacsorája után a régi és új táborozók együtt idézték fel a kirándulások hangulatát. A kötetlen beszélgetések alkalmával a felnőttek és gyerekek is többet, jobban, máshogyan hallhattak egymás hagyományairól, megismerhették a másik gondolatait, véleményét.

Forrás: Dombi Katalin / haon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések