„E halomnál vezényelte Nagysándor József honvéd tábornok 1849. augusztus 2-án a szabadságért hősi elszántsággal küzdött honvéd csapatot a tízszerte nagyobb cári orosz haderővel szemben. A csata elveszett, de hős honvédjeink emléke örökké élni fog.” 
Ez az idézet olvasható azon az emlékoszlopon, melyet a kilencedikként, Aradon kivégzett tábornok emlékére 1899-ben, az 50. évfordulóra állítottak fel, mely a róla elnevezett városrész szélén áll. Ezen a helyen vezényelte csapatait egykor Nagysándor József.

A csütörtöki megemlékezésen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, hogy 1849. augusztus 2-án úgy tűnt, a magyarok elbuktak, de az évszázadok azt bizonyították, hogy mégsem, csak szünetet tartottak, hiszen Magyarország még mindig él és létezik. Köszönhető ez azoknak a honvédoknak, akik akkoriban nem adták olcsón az országot. Remélem, ez a helyszín további erőt ad katonáinknak ahhoz, hogy tovább küzdjenek Magyarországért – tette hozzá a dandártábornok.
Az 1849. augusztus 2-i csata emlékére, illetve az egyik aradi vértanú, Nagysándor József emlékére a debreceni önkormányzat, a civil szervezetek, a rendvédelmi szervezetek (katonák, tűzoltók, katasztrófavédelem stb.) koszorúztak az emlékműnél.