A kérdés az, hogy a szökést megakadályozza-e az intézkedés.
A médiában „az alvilág egykori bankáraként” ismert vádlott ellen különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

Csak csökkenti?

A Debreceni Törvényszék 2017 júliusi, nem jogerős ítélete szerint a vádlott bűnszervezet vezetőjeként fuvarszervező cégeket megtévesztve, kamionok átirányításával áruszállítmányokat jogtalan megszerezve, több gazdasági társaságnak okozott kárt, amely miatt 5 évi fegyházra ítélte. Az ítélet szerint a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható – tájékoztatott dr. Simon Ernő fellebviteli főügyész.

Ügyészségi és védelmi fellebbezések alapján másodfokon a Debreceni Ítélőtábla jár el. Az ítélőtábla a július 30-án hozott végzésével a vádlott letartóztatását megszüntette, és a másodfokú eljárás befejezéséig bűnügyi felügyeletét rendelte el. A vádlott a kijelölt lakását engedély nélkül nem hagyhatja el, s a szabályok betartása nyomkövetővel és rendőrjárőri ellenőrzéssel biztosítandó.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádlott letartóztatásának elrendelése céljából a fenti végzés ellen fellebbezett. Álláspontja szerint az elektronikus nyomkövetés csökkenti a szökés veszélyét, de megakadályozására nem alkalmas.

A vádlott elfogására 2015-ben nemzetközi elfogatóparancs alapján külföldön került sor, mivel az ellene indult büntetőeljárásban megszökött.

A Kúria dönt majd

Az ügyészség véleménye az, hogy a vádlott korlátozása továbbra sem indokolt, ezért a letartóztatás ismételt elrendelését indítványozta.

A nevezett kényszerintézkedés ügyében a Kúria hoz majd határozatot.