Hajléktalanok és profi szakemberek is segítettek az özvegyéknek.
Kapcsa János művész özvegyének lakásfelújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Debreceni Karitatív Testület.

A szervezet azért jött létre, hogy segítsék azokat a nehéz sorsú embereket, akiknek a helyzetük kilátástalan. A testület aktív kapcsolatot ápol az önkormányzat szociális és a kulturális osztályával, s mindkettőhöz szorosan kötődik Kapcsa János neve és a debreceni művész története.

Sokan összefogtak

A 2011-ben elhunyt festőművész családja nehéz helyzetbe került, nem találtak megoldást a lakhatásukra. Egy autista ikerpárról van szó, akikről az özvegy gondoskodik jelenleg. Problémájuk elért a testülethez, amelynek munkája összefogáson alapul – mondta el Kiss Ábel Lukács elnök.

– Nagyon sok önkéntes érkezett, sokféle szakember, hogy segítsen a család házának kialakításán. Emellett a testület kapcsolatai, tagszervezetei is aktívan kivették magukat a munkákból. Érkezett segítség a Debreceni Javítóintézetből, a ReFoMix önkénteseitől és a Debreceni Szakképzési Centrum szakembereitől is – tette hozzá Kiss Ábel Lukács.

Értéket teremtettek

A Debreceni Javítóintézet igazgatója, Nagy Kálmán elmondta: nagyon fontos pedagógiai eszközük, hogy részt vegyenek hasonló kezdeményezésekben. A létesítmény kompenzáló és korrigáló munkát végez, ezért mérvadó a fiatalok számára az értékteremtés mellett az is, hogy szakmai tapasztalatokat szerezzenek. Itt pedig szakmai kihívásokkal találkozhattak a munka során. Oldódhatott a belső feszültségük is, hiszen tudtak jót és hasznosat létrehozni. Pozitív töltettel tértek vissza az intézetbe.

Ez a fajta együttlét a közösség számára nagyon fontos üzenettel bír, hiszen a társadalom minden rétegéből jelen voltak a profi szakembertől a hajléktalanig.