A vádirat szerint az út szélén megállva vásárolt értékes, ám lopott traktor alkatrészeket és öntőmintákat egy pocsaji férfi. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség ellene nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Debreceni Járásbíróságra. 
Az eset 2017. július 17-én az esti órákban történt. Két ismeretlen személy kifigyelte, hogy mikor távozik a Debrecen közeli tanya használója. Ezután bementek a tanya területére, felfeszítették a főépület ajtaját, és onnan különböző értékes fém öntőmintát, traktorhűtőt, továbbá traktor alkatrészeket loptak el összesen 520 ezer forint értékben. A lopott tárgyakat a tanya közelében lévő bozótosba rejtették.

Röviddel ezt követően kimentek a közelben lévő műútra, és leintették a feléjük gépkocsival közlekedő vádlottat. A két ismeretlen férfi felajánlotta megvételre a vádlottnak a lopott tárgyakat, és elvezették a rejtekhelyhez, ahol a vádlott egy 40 ezer forint értékű prizma hőmérő kivételével azokat 9 ezer forintért megvásárolta. Az értékesítés körülményeiből a vádlott számára nyilvánvaló volt, hogy a tárgyak nem az ismeretlen férfiak tulajdonát képezik, hanem bűncselekmény elkövetéséből származnak. A vádlott a lopott dolgokat vagyoni haszon végett szerezte meg, majd azokat rövid időn belül egy fémfelvásárló telepen közel 15 ezer forintért értékesítette.

A felvásárlótelepen a későbbiekben a nyomozó hatóság a vádlott által leadott lopott tárgyakat megtalálta, azokat kiadta a sértettnek, így az ismeretlen személyek által a sértettnek okozott kár jórészt megtérült.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlott ellen nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Debreceni Járásbíróságra. A korábbiakban hatályban volt büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint benyújtott tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben 480 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el.

Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség