Három alkalomból álló műhelymunka sorozat kezdődik hamarosan a Vojtinában, ahol arra is szeretnének választ kapni, hogy miért van egyre kevesebb bábcsoport.
Hajdú-Bihar megyében nagy hagyománya van az amatőr bábozásnak, az utóbbi években azonban csökken a bábcsoportok száma. Ezt mutatja az éves Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumra jelentkezők létszáma is, ami a korábbihoz képest most a felére esett vissza. A csoportok számának, a bábozás iránt érdeklődők folyamatosan csökkenése több okra vezethető vissza. 

A problémák feltárására, megismerésére, valamint a megoldások megtalálására az NMI Művelődési Intézet, a Vojtina Bábszínház és a Szín-Báb Egyesület „Paraván mögött” címmel programot állított össze, amellyel a csökkenő tendenciát szeretné megállítani.

Bábos és közművelődési szakemberek segítségével az amatőr bábozás iránt érdeklődőkkel, csoportvezetőkkel az alábbi kérdésekre keresik a választ: Mitől működhet jól egy amatőr bábcsoport? Csoportok fenntarthatóságának feltételeinek feltárása? Valamint az amatőr bábművészet személyiségfejlesztő és egyéb szerepeinek tudatosítása a közösségi művelődés területén. 

Három alkalomból álló műhelymunka sorozat kezdődik, melyeknek a Votjina Bábszínház lesz a helyszíne. Egy műhelymunka három részből, felvezető rész; dialógus és párbeszéd valamint gyakorlatból állna.

Program:
2018. október 13. szombat 
15.00-18.00 óra: A közoktatás kérdései, bábcsoportok léte, működtetése (óvodai, iskolai csoportok helyzete, mindennapos problémái) 
Témavezető: Dr. Arany Erzsébet, drámapedagógus 

2018. október 26. péntek 
14.00 óra: Egy rókáról és egy farkasról című bábelőadás közös megtekintése a Vojtina nagyszínpadán. 
15.00-18.00 óra: Amatőr és professzionalista lét átláthatósága és átláthatatlansága a művészeti intézmények szemszögéből. Hogyan tudja egy intézmény a csoportokat segíteni?  
Témavezető: Asbóth Anikó, bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója 

2018. november 16. péntek 
14.00  óra: Az  aranyszőrű  bárány című kamaraelőadás közös megtekintése a Vojtina kamaratermében.
15.00-18.00 óra: Módszertan és metodika. (Bábcsoportot/közösséget vagy személyiséget akarunk fejleszteni?) Lehet-e közös alapja az oktatási, közművelődési és művészeti módszertannak, s ha igen, mik a pillérek? 
Témavezető:  Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője