A Collegium Hungaricum meghívására keddtől két héten át lesz látható Bécsben a Debreceni Irodalom Házában tavaly óriási sikerrel bemutatott Rejtő Jenő kiállítás – közölte a fenntartó Déri Múzeum sajtóreferense. 
Az osztrák fővárosban egy emlékestet szerveznek Rejtő Jenő halálának 75. évfordulója alkalmából szeptember 10-én, s ennek kapcsán utazik a helyszínre a cívisvárosi tárlat. A program során a Collegium Hungaricumban – 20. század eleji kávéházakat idéző hangulatban – először filmbemutatón vehet részt a közönség, amelyet a szerző írásai ihlettek. Majd a Svung Bécsi Magyar Színkör Rejtő művei alapján készült jeleneteket ad elő.

A látogató a nyomára akadhat

Mindenütt jó, de a legjobb sehol – adta kemény öklű és sajátos „hejesírású” hőse, Fülig Jimmy szájába a szállóigévé vált kijelentést Rejtő Jenő. Most azonban Bécsben maga Rejtő – azaz P. Howard, esetleg Gibson Lavery – az, aki mindenütt ott van, mégsem található sehol. A REJTŐzködő irodalom című kiállítás úgy mutatja be a légiós- és matrózponyvák, valamint a rekeszizom-szaggató poénok koronázatlan királyát, hogy azon maguknak a látogatóknak kell megtalálniuk az írót. 

A nyomozás alkalmával a látogatók a szó szoros értelmében Rejtő nyomában haladhatnak, miközben a szerzőhöz hasonlóan legendává vált Korcsmáros Pál által képregényfiguraként is megjelenített Rejtő-hősök – Fülig Jimmy, Vanek úr, Csülök és Piszkos Fred – nyújtanak támpontokat.

A tárlat tovább utazik, s Temesváron a Magyar Napokon szeptember 28–29-én a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban mutatkozik majd be.