A Médiacentrum Debrecen munkatársainak közreműködésével készült legújabb alkotást is megtekinthették az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján. A Csodálattal és Hálával című film a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert életét és munkásságát mutatja be. A nézők nem csak a tudóst, hanem az embert is megismerhetik az 50 perces filmből, melynek alkotói az Amerikai Egyesült Államokban, Budapesten és Szegeden forgattak.
Szép számmal érkeztek érdeklődők a Csodálattal és Hálával című film vetítésére a Debreceni Egyetem Aulájában. Szent-Györgyi Albert munkásságát a film előtt röviden értékelte Tőzsér József, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. Mint köztudott, a C vitamin felfedezésének elismeréseként 1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyinek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat.

Bemutatták a Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról szóló filmet az egyetemen – videóval
- Egy igazán reneszánsz ember volt egy nem reneszánsz korban. Szerintem ez az az üzenet, ami mindannyiunknak szól. Ez az a fontos, amit tulajdonképpen mindannyian megtanulhatunk Szent-Györgyitől - mondta Tőzsér József, a Debreceni Egyetem innovációs rektorhelyettese.

A Szent-Györgyi életét és munkásságát bemutató filmet a Médiacentrum Debrecen stábja készítette, Vojtkó Ferenc rendezésében.

A nézők nem csak a tudóst, hanem az embert is megismerhetik az 50 perces filmből, melynek alkotói az Amerikai Egyesült Államokban, Budapesten és Szegeden kutattak a tudós emlékei után. A film címét Szent-Györgyi sírja ihlette, amely az Atlanti óceán partján fekvő Woods Hole-ban található.

- A megtalálás pillanatában kiderült, hogy ezt a sírt nagyon régóta látogatták, benőtte a moha. És ahogy ott a cserkészek, az oda érkező magyarok kikaparták, előbukkant a neve. Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas, Csodálattal és hálával. És ez azonnal adta, hogy természetesen, ha filmet fogunk valaha készíteni, akkor ez lesz a címe - mondta a rendező.

A Csodálattal és hálával című alkotást a NMHH Média Mecenatúra program támogatta.