Az elmúlt szezonban mindkétszer a körmendiek nyertek, most az izgalmas végjáték négypontos DEAC-sikert hozott az éremesélyes ellen.
Az utolsó pillanatokig kiélezett mérkőzést játszott egymással a DEAC és az Egis Körmend a férfi kosárlabda-bajnokság első fordulójában.

Az Egis Körmend, mint előző évad negyedik helyezettje, esélyesként látogatott az elmúlt szezont csupán az alsóházban záró DEAC otthonába. Ennek ellenére az első negyedet a hazaiak nyerték meg . A második játékrész már sokkal inkább a körmendi tervek szerint alakult, hét ponttal a vendégek bizonyultak jobbnak, ami a nagyszünetre egyenlítést ért (40–40).

A harmadik periódus ismét a DEAC-é lett, ezúttal négy ponttal. A Körmend az utolsó felvonásban többször is közel került az egyenlítéshez, de a hazai együttes egy-két pontot mindvégig megőrzött az előnyéből. Nyolc másodperccel a vége előtt a labdaszerzés reményében, kétpontos hátránynál faultolt a Körmend, a DEAC viszont mindkét büntetőjét bedobta, ezzel pedig eldöntötte a találkozót (82–78).

Azt követően, hogy az előző kiírásban oda-vissza kikapott a Körmendtől, ezúttal nyert, és hazai pályán győzelemmel rajtolt a debreceni együttes  - Boriszov 28 ponttal járult hozzá a DEAC-sikerhez.

DEAC – Egis Körmend 82–78 (23–16, 17–24, 17–13, 25–25)

Debrecen, 900 néző. V: Tőzsér, Molnár, Vida
DEAC: Boriszov 28, Manigat 11, Velkey 9, Polyák 8, Dugat 7, Omenka 6, Amigo 6, Bognár 4, Ramstedt 3, Kósa, Kozák, Tóth.

Berényi Sándor, a DEAC edzője:
- Rendkívül férfias, fizikális küzdelem folyt a pályán. Többnyire kontrolláltuk a mérkőzést, viszont az agresszív védekezéssel sokszor meggyűlt a bajunk, nem mindig tudtuk a játékainkat játszani. Úgy gondolom, ennél is több van a csapatban. Boldogok vagyunk, hiszen a bajnokság egyik esélyesét sikerült legyőznünk.

Antonis Constantinodes (Körmend): 
– Hazai pályán minden edző elmondhatja a véleményét, viszont ha én ugyanezt teszem, mikor idegenben játszunk, rendre megbüntetnek érte. Sajnálom, hogy a gyenge játékvezetés döntötte el a forduló rangadóját. A csapatomat tekintve a védekezésünk a második félidőre szétesett, túl sok lepattanót engedélyeztünk az ellenfelünknek, akik meg is büntettek minket, könnyű kosaraikkal a maguk javára billentették a mérleg nyelvét.

Így alakult a meccs

A hétköznapi időpont ellenére óriási érdeklődés övezte a szezonnyitót, a mérkőzés kezdetére megteltek az Oláh Gábor utcai sportcsarnok lelátói. Henry Dugat szerezte a DEAC első pontját a szezonban, melyet egy 8-0-s körmendi rohanás követett. Három és fél perc telt el az első debreceni mezőnykosárig, Bognár Kristóf volt az „elkövető”. A negyed derekán mindkét csapat alacsony szerkezetre váltott, a hajdúságiak pedig Milos Boriszov kettesével utol is érték ellenfelüket, sőt a montenegrói büntetőivel a vezetést is átvették (10-8). A folytatásban is kitartott Berényi Sándor együttesének lendülete, Polyák László hárompontosával és Dugat büntetőjével már hat volt közte, jött is a körmendi időkérés. A negyed hajrájában Adam Ramstedt is megszerezte első pontjait egy kettő plusz egyes akcióval, így 23-16-os haza vezetéssel zárult az első 10 perc.

A vasiak a második felvonást is egy 8-0-s futással kezdték, ezúttal Berényi Sándor hívta magához övéit (23-24). Hiába törte meg Boriszov hajdúsági kosárcsendet, a támadások továbbra is akadoztak, a vendégek átrohantak Bognár Kristófékon, Desonta Bradford triplájával pedig kétszámjegyűre növelték fórjukat (27-37). Velkey fújt ébresztőt két triplával a nagyszünethez közeledve, sőt Boriszov hármasával sikerült két pontra faragni a hátrányt. A DEAC hajrája nagyon nem tetszett Antonis Constantidesnek, aki ezt tudomására is hozta a játékvezetőknek. A „jutalma” két technikai hiba lett, így a második félidőre már nem térhetett vissza a kispadra.

Boriszov értékesítette is a két megítélt büntetőt, így döntetlenről indult a második félidő, sőt a bedobó pontjaival hosszú idő után újra a cívisvárosiaknál volt az előny. Mindkét fél bekeményített védekezésben, így a döntetlen közeli eredmény állandósult. A negyed végén ismét Velkey János ugrasztotta talpra a szurkolókat, előbb egy álompasszt adott Godwin Omenakának, majd egy újabb távolit értékesített (55-50). Az egyperces szünet után a fiatal center egy újabb közelit értékesített, melyet Ferencz dudaszós hárompontosa tudott csak beárnyékolni.

A záró felvonásban sem változott a játék képe, mindkét fél nagyszerűen védte a büntetőterületet, a távoli dobások pedig váltakozó sikerrel ültek. Daniel Amigo első kosarára Ferencz válaszolt, sőt Bergstedt egypontosával egyre zárkózott a Körmend (63-62). Debreceni időkérés után előbb Manigat, majd Boriszov talált be távolról, Amigo zsákolása után már a segédedző Hristovski Bojan hívta magához csapatát. Három perccel a vége előtt Price vezetésével újra zárkóztak a piros-feketék (71-70). A hajrában a videóbíró segítségével Csorvási kapott sportszerűtlen hibát, a klasszis teljesítményt nyújtó Boriszov vezérletével pedig újra meglépett a vendéglátó (77-70). Az utolsó másfél percben már az idővel is okosan játszottak a hazaiak, és a higgadt büntetőzésnek köszönhetően négypontos győzelmet arattak.