Idén is csatlakozott a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakájához, melynek célja, hogy a fiataloknak megmutassák, a tudomány több, mint tananyag. A programok között igen népszerű volt a kémiai kísérletek órája. 
Mintegy hétezer, tudomány iránt érdeklődő fiatal vett részt pénteken a Debreceni Egyetem Kutatók Éjszakája programjain, mellyel az intézmény az országos rendezvényhez csatlakozott. Az ingyenes programokra előzetesen regisztrálni kellett, és már napokkal korábban elfogytak a helyek. Nem csak a környékről, hanem a szomszédos megyékből, sőt, a határon túlról is érkeztek érdeklődők.
– Nagyon örülünk, hogy több emberhez jut el a törekvésünk, hogy minél fiatalabb korban megmutassuk a tudományos érdekességeket, és kapcsolódást hozzunk létre az egyetem, a tudomány és a fiatalok között – hangsúlyozta Mándy Zsuzsa főszervező. Hozzátette: – A tudomány nem egy toronyba zárt ősz, hosszú szakállú emberekből áll, hanem talpraesett, motivált humoros, nagyhangú fiatalokból, akik rajongnak a tudományért és a kutatásokért.

Tudományimádók estéje

A rendezvényhez idén az Agóra és az Atommagkutató Intézet (Atomki) is csatlakozott. Újdonságok is megjelentek az egyébként is változatos palettán; először leshettünk be a kollégiumok világába, ahol táncházzal, filmvetítéssel és koli-túrával várták a kíváncsiskodókat. A díszudvaron lehetett kémia kísérleteket végezni, az ökológiai épületben a környezettel kapcsolatos kvízeket tölthettek ki a fiatalok, de volt matematikai játszóház és az orvosi területen is számos különböző program várta a tudomány imádóit.
Évről évre egyre népszerűbb az informatikai kar kínálata, itt a 3D monogram készítéstől a szuperszámítógépekig mindent meg lehet nézni. Ugyanígy a Kassai úti campuson, ahol jogi mintatárgyalásba lehetett belesni, emellett a gyógy­tornászok eszközeit a látogatók ki is próbálhatták.