A Szívünk Napja kampány debreceni eseményén szombaton a Fórumban, ahol a Debreceni Egyetem orvosaival és egészségügyi szakdolgozóival is találkozhatnak az érdeklődők.
Szív- és érrendszeri betegségekben hazánkban 70 ezren halnak meg évente, ami az éves halálozás fele.

- A közhiedelemmel ellentétben a nők esetében gyakoribb a kardiovaszkuláris okok miatti halálozás, mint férfiaknál, ezért a szívünk napján külön foglalkozunk a nőket érintő szívbetegségekkel – mondta Csanádi Zoltán az országos kampány debreceni eseményeiről szóló sajtótájékoztatón szerdán.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója szerint orvosok is nagyon sokat tudnak tenni a betegekért, sokkal többet, mint amiről 20-30 éve álmodtak, de ez jóval kevesebb annál, mint amit saját maga tehet valaki egészsége megőrzése érdekében.

A professzor hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okai megelőzhetőek, ezért mind a prevenciós lehetőségekről, mind a rizikófaktorokról is szó lesz a Szívünk Napja programjain szeptember 29-én, a Fórum Bevásárlóközpontban.

A 13 órakor kezdődő rendezvényen a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai és szakdolgozói ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint interaktív előadásokkal várják a látogatókat. Egyebek mellett szó lesz a szabályos és rendellenes pulzusról, mindarról, amit a szív nem szeret – vagyis a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről és a dohányzásról, – valamint a gyermekkori szívproblémákról.

Csanádi Zoltán kiemelte, hogy
az egészségnevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért óvódástól nyugdíjas korosztályig mindenki számára készülnek szórakoztató és hasznos programokkal.
  - Hajdú-Bihar megyében évente 650- 700 újraélesztést hajtunk végre, de sikeres újraélesztés csak akkor van, ha azt a mentők kiérkezéséig a laikusok elkezdik - jelentette ki Pápai György.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvos igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: az OMSZ és a Kardiológiai Klinika egységes szemléletének köszönhetően, valamint a közösen kialakított protokoll eredményeként az elmúlt 10 évben 35 százalékkal csökkent az infarktus miatti halálozást a régióban.

A mentőszolgálat szakembereitől szombaton bárki megtanulhatja az újraélesztés folyamatát és debreceni középiskolások részvételével újraélesztési verseny is lesz .

Kiss Sándor, a debreceni önkormányzat Egészségügyi és Szociális bizottságának elnöke elmondta: a lakosság egészsége prioritás a város számára, így a kezdetek óta, már 18 éve támogatják az országos Szívünk Napja kampány helyi rendezvényét.

Az idei debreceni programon a figyelemfelhívó előadások mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás szerepe, emellett a résztvevők megismerhetik, hogyan lehet szívbarát módon főzni és számos koncert is várja az érdeklődőket szombaton 13 és 20 óra közt a Fórum Bevásárlóközpontban.