Most is igyekeznek minél több embert lenyűgözni a kutatók Debrecenben

Tizenkét helyszínen, csaknem 250 érdekes programmal - köztük látványos kísérletekkel is - várják a kicsiket és nagyokat az idei Kutatók Éjszakáján. A most 12. alkalommal megrendezett eseményen valamennyi tudományterület képviselteti magát. A programok már kora délután elkezdődtek, de a szervezők egészen késő estig várják a látogatókat.
Látványos kísérlettel várták az érdeklődőket a Debreceni Egyetem folyóvizes laboratóriumában. Itt egyedülálló körülmények között, időben felgyorsítva és térben lekicsinyítve láthattak a valóságban hosszú évszázadok és évezredek alatt lezajló folyamatokat.

- Emberi léptékben ezeket nehéz megvizsgálni, itt viszont kísérleti körülmények között meg tudunk ismerkedni azzal, hogy hogyan alakulnak ki a folyó kanyarulatok, például a Grand Canyon és a hozzá hasonló völgyek, hordalékkúpok, milyen amikor átszakad egy gát egy árvízvédekezésnél. Ezeket próbáljuk egy rövid előadásban összefoglalni - mondta Bertalan László egyetemi tanársegéd.

A fiatalok érdeklődve figyelték a földtörténeti jelenségeket a mesterségesen kialakított speciális medencében. 

- Nagyon jó, mert én szeretem látványosan és interaktívan tanulni az anyagot, szeretem a kémiát és fizikát is - hallhattuk Janecz Lucát

A kémia és a fizika szerelmeseit is érdekes kísérletekkel és látványos bemutatókkal várták a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetében.

- Vannak olyan dolgok, amiket alapból nem tudnál megfogni, kiszámolni. A kémia abban segít, hogy megérts dolgokat - mondta Tóth Vanda Evelin.

Tizenkét helyszínen csaknem 250 programmal várták az érdeklődőket. A cél, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a tudományok világához.

- Az elsődleges cél az volt, hogy a kutatóknak azt az oldalát is megmutassuk, ami élő, lélegző és nem egy matuzsálem a kőtoronyba bezárva, hanem fiatal, agilis, talpraesett, vicces, vidám, jó fej emberek azok, akik kutatók és mindamellett, hogy tudományt csinálnak, ezt be is tudják mutatni nagyon érdekes formában - nyilatkozta Mándy Zsuzsa, a Kutatók Éjszakája főszervezője.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett eseményen valamennyi tudományterület képviselteti magát. A változatos programok egészen késő estig várják a látogatókat. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések