A csomagolásmentes világnap alkalmából tartott előadáson megtudhatjuk, mivel válthatjuk ki a műanyag zacskókat és palackokat a vásárláskor.
Évente egy átlagos ember több száz darab nejlonszatyrot használ el. Egy kis odafigyeléssel ez a szám radikálisan csökkenthető lenne, ugyanis egy műanyag szatyor 200-1000 év alatt, egy PET-palack pedig 450 év alatt bomlik le.

Közismert tény, hogy Magyarországon a hulladékok körülbelül fele csomagolóanyag. Túl sok csomagolt terméket vásárolunk, és túl sok rétegű csomagolást használunk, pedig van olyan termékek (például zöldségek, gyümölcsök) is, amiket nem is szükséges becsomagolni. 

A műanyag csomagolás a legrosszabb, mert azt lehet a legkevésbé újra használni, az bomlik le leglassabban a környezetben, és annak a gyártása kerül a legtöbb energiába és szennyezésbe. Mégis egyre inkább terjed, mert egyszerű használni, mindenféle termék formájára igazítható, olcsó és megvédi a terméket a külvilágtól. 

A legjobb viszont az, ha kerüljük, mert a műanyagokkal a természet nem tud mit kezdeni, sokat ártunk a környezetnek, ha műanyag tárgyakat vagy műanyagba csomagolt termékeket veszünk.

A csomagolásnál tehát fontos szempont, hogy minél kevesebb réteg legyen, minél többször használjuk újra, és lehetőleg ne műanyag legyen. Így ártunk legkevesebbet a környezetnek – erre hívja fel a figyelmet minden év szeptember 30-a, azaz a csomagolásmentes világnap.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága az október 2-ai ÖkoEsttel csatlakozik a csomagolásmentes naphoz.

Hogyan tudjuk megóvni környezetünket a vásárlások során? Mivel válthatjuk ki a műanyag zacskókat és palackokat? Mi is az a csomagolásmentes vásárlás?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Kálmán Veronikától, a debreceni csomagolásmentes Cekker bolt tulajdonosától október 2-án, kedden 18 órától a Zöld Pont Iroda és Közösségi Térben (Debrecen, Böszörményi út 138.). Az eseményről bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhatnak.