Szeretnék növelni az egészséges évek számát, úgy, hogy a páciensek sokkal többet kapjanak, mint korábban.
Új színfolttal gazdagodott Debrecenben az egészségügyi alapellátás. Cívis Praxisközösség néven hét háziorvos döntött úgy, hogy betegeik jobb ellátása érdekében konzorciumi formában működnek együtt.

Dr. Kothalawala Saman, a Cívis Praxisközösség szakmai vezetője a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, régóta érlelődött a gondolat, különösen úgy, hogy már volt előzménye a projektnek. Svájci támogatással jöttek létre itthon korábban svájci praxisközösségek, ez jelentette a mintát a debreceni kezdeményezésnek. A szakmai vezető szerint fontos alappillérei vannak az ötletnek: az egyik, hogy a lakóhelyhez közeli ellátási formáról lehessen beszélni, ami azt jelenti, hogy a betegeknek ne kelljen messze menniük a különböző ellátásokért. A másik fontos tevékenysége a közösségnek a prevenció. Hozzátette, Debrecenben évek óta készültek a helyi megvalósításra, a gyakorlati munkát pedig nagyban segítette, hogy az orvosok jól ismerik egymást.

Kothalawala Judit népegészségügyi koordinátor megjegyezte,
a praxisközösség nagy erénye, hogy a népegészségügyi személetet viszik be az alapellátásba, nem csak beteg és orvos van jelen a rendszerben, hanem népegészségügyi szakemberek is dolgoznak a páciensek egészségéért.
A háziorvosokkal kapcsolatban vannak gyógytornászok, dietetikusok, egészségpszichológusok, klinikai szakpszichológusok, őket vagy közvetlenül a rendelőkben, vagy azokhoz nagyon közel el lehet érni. Hangsúlyozta, az egészségügy szemléletmódjába bekerül az egészség alapfogalma, így nem elsősorban betegségekkel foglalkoznak, hanem az egészség megőrzésében és az egészség visszaszerzésében próbálnak minél többet segíteni. Ezáltal a páciensek sokkal többet kapnak, mint korábban.

- Nem volt időkeret a részletes egészségfelmérésre, most kompletten igyekszünk sok embert behívni, az ápolónők kikérdezik őket, de ezen kívül egyéb programokat is szerveznek. Egészségnapokon szűréseket végeznek a kollégák, ezek után pedig a szükséges szakemberekhez tudják küldeni az embereket. Volt olyan páciens, akivel kapcsolatban egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy sikerült meghosszabbítani az életét, hiszen 210-es vérnyomást és 22-es cukrot mértünk a hétvégén. Már hétfőn tudott vele foglalkozni a szakember. Az elsődleges célunk a magyar lakosság egészségben eltöltött évei számának a megnövelése – hallhattuk.

Debrecenben összesen három praxisközösség alakult, ennyi pályázott a projekt megvalósítására és mindhárman meg is kapták a lehetőséget. Terveik szerint minél több orvosnak fel akarják vázolni a rendszer működését és abban bíznak, hogy további finanszírozásból bővíteni lehet majd a hálózatot.

Dr. Kothalawala Saman szerint
ha nem jön létre a praxisközösség, akkor esély sem lett volna arra, hogy az emelt szintű szolgáltatásokat elérhetővé tegyék. A háziorvosi praxis finanszírozása ugyanis ezt nem teszi lehetővé.
Mint mondta, ezek elérhetőek az alapszolgáltatásban, de nagyon sok a várakozási idő, a praxisközösségen belül azonban mindent gyorsan és helyben tudnak intézni. Úgy véli, sokkal többet kell foglalkozni a páciensekkel az alapellátásban annál, mint amire jelenleg rendelkezésre állnak a keretek.