Gálaesttel vette kezdetét a debreceni orvosképzés centenáriumi ünnepségsorozata.
Többhetes programsorozattal ünnepli a debreceni orvosképzés elindulásának 100. évfordulóját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A centenárium jegyében medikus hetet, tudományos előadásokat és könyvbemutatót is tartanak.

A november végéig tartó jubileumi ünnepségsorozat kedden rendhagyó ünnepéllyel vette kezdetét a Csokonai Színházban. A 'Centenarium Medicinae' gálaesten közreműködtek a színház művészei, a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar, valamint két ősbemutatót is tartottak. Itt hangzott el először Németh Norbertnek, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesének, Csokonai-díjas orvos-zeneszerzőnek erre az alkalomra komponált szimfonikus Ünnepi Nyitánya és Te Deum című oratórikus műve. Az ünnepségen adták át a '100 éves a debreceni orvosképzés' díjakat is.

A centenáriumi ünnepségen Papp László azt mondta,
Debrecenben az oktatás évszázadok óta stratégiai ágazat, ebben pedig fontos szerepe van az egyetemnek és ezen belül is az orvosképzésnek.
A polgármester hozzátette, az itt végzett doktorok a város nagykövetei, hiszen nem csak az ország minden részére, de a világ számos országába elvitték és elviszik Debrecen hírét. A jubileumi ünnepségen a polgármester emléklapot adott át az orvosi kar dékánjának.

Mátyus László dékán arról beszélt, a debreceni orvosképzésben nagyon sok változás történt az elmúlt száz évben. „A legkülönbözőbb formákban működött az egyetem, a legkülönbözőbb oktatási elgondolásokkal működött az orvosképzés, de ezt túléltük, megőriztük az értékeket” – tette hozzá.

A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem Orvosi Kara egy évszázada, 1918. október 19-én alakult meg. Az orvosképzésnek helyet adó klinikatelepet és berendezett felvételi épületét 1918. október 23-án IV. Károly király és Zita királyné avatta fel.

Az ünnepségsorozat összes eseményéről az aok.unideb.hu/hu/centenariumi-programok oldalon találhatók további információk.