Elkezdte őszi ülésszakát a megyei közgyűlés. Tárgyaltak a turizmus, az ipar, és a mezőgazdaság kínálta lehetőségekről.
A Hajdú-Bihar megyébe érkező turisták 62 százaléka Hajdúszoboszlón száll meg. Debrecennel kiegészülve ez a két város adja a megyei turizmus 85 százalékát. A megyei közgyűlésen a területrendezési terv előkészítésével kapcsolatban egy külső szakértő véleményezte a megye helyzetét.

- Hatalmas területek vannak védettség alatt, rengeteg természeti érték található Hajdú-Bihar megyében, sok épített műemlék, helyi védett értékük is van itt. Gazdag örökségük van, meglehetősen szerényen bemutatva – közölte véleményét Ongjerth Richárd területrendezési vezető tervező.

Az elkészült tanulmány a megyei területrendezési terv előkészítésének első fontos állomása.

A végleges változatot majd az országos terv megalkotása után dolgozza ki a megyei önkormányzat. De a képviselők már most megfogalmazták, hogy a mezőgazdaság fejlesztése lesz a másik fő feladat, főként víztakarékos megoldások alkalmazásával. Az Alföldön kiváló minőségű a termőföld, az agrárium a megyei gdp 10 százalékát teszi ki.

- Nekünk a mezőgazdaságot a jövőben is kiemelt célként kell kezelnünk. Az ország és Európa egyik legjobb termőtalaja van itt nekünk, ezt ki kell használni – hangsúlyozta Kiss Attila önkormányzati képviselő.

A területrendezési terv alapjául szolgáló vizsgálatot egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület. A következő hónapok másik jelentős feladata lesz a terület- és településfejlesztési operatív program felügyelete.
Csaknem 50 milliárd forintnyi forrás áll a hajdú-bihari települések rendelkezésére a 2020-ig tartó uniós ciklusban.
A kapott támogatáshoz az előre vállalt indikátorszámokat kell teljesíteni.

- Sokan zárják sikeresen a 2018-as évet. De azt is el kell mondani, hogy vannak olyan önkormányzatok, ahol nem megfelelő az előrehaladás. Ezért mi nyáron több mint 300 projektet vizsgáltunk meg – mondta el Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke.

Emellett a megyei befektetési stratégia kidolgozása is a 2018-as év második felének feladata lesz.