A gasztronómiai fesztivál egyik különlegessége, hogy a 11 óra 40-es vonattal utazó vendégek frissen préselt mustot kóstolhatnak a hármashegyaljai végállomáson.
A program 13 órakor veszi kezdetét egy hagyományőrző szüreti felvonulással, amelyet néptáncelőadással fűszereznek a szervezők. A nap folyamán igazi pörgős country zenével és további vidám hangulatú táncokkal hívják életre a szüret hangulatát.

A 136 éves kisvasút múltjának tiszteletére egy különleges kisvasút-történeti kiállítással, valamint egy interaktív vasúti-terepasztallal készülnek a látogatók számára, bemutatják a „Zsuzsi” felbecsülhetetlen, időtálló értékvilágát a jövő nemzedékének.

A gyerekeknek hagyományőrző kreatív foglalkozásokkal is kedveskednek, míg a bátrabbakat egy Rodeóbika versenyre invitálják (nevezés a vonatjeggyel – értékes ajándékokért)! A foglakozások középpontjában a magyar hagyományok- és annak kincsei állnak. 

A „Tökéletes VasUtas!”- program kapcsán a gyerekek megtanulhatják, miként és hogyan érdemes, illetve illik a vonaton utazni és viselkedni, kipróbálhatják, milyen érzés a „mozdonyvezető bőrébe” bújni, az „Én vagyok a Masiniszta” program alkalmából, amely az idei év 40. Úttörővasútra való emlékezést is jelenti.

A szervezők a magyar borok ünnepéhez mérten borkóstolókkal és ízletes magyar-, illetve hajdúsági ételekkel erősítik a bor és a kultúra kapcsolatát, a hagyományok életben tartása mellett.