Átadták a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját

Átadták hétfőn a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját. 
Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta: a beruházáshoz a MASZ csaknem 170 millió forintot biztosított a tizenhat kiemelt sportág létesítményfejlesztési programjának keretében. Emlékeztetett rá, hogy a 2001-ben átadott stadion 2006-ban vette fel édesapja, Gyulai István nevét, aki a nemzetközi szövetség főtitkára volt. Emlékét a városban azóta is méltó módon ápolják – hangsúlyozta.

A felújításnak köszönhetően a létesítménybe visszatérhetnek a rangos hazai és nemzetközi események, és ha Budapest elnyeri a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, a következő években a magyar atléták felkészítésében a debreceni stadionnak is nagy szerepe lesz – fűzte hozzá.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára felidézte: 17 évvel ezelőtt, 2001-ben a debreceni stadion adott otthont az ifjúsági atlétikai vb-nek, amely Magyarországon az első volt a rangos világversenyek sorában. “Azóta vb-k és Európa-bajnokságok sokaságát rendezte meg az ország, a sportágak nemzetközi szövetségei is örömmel választják helyszínnek hazánkat” – fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy Debrecen már 17 évvel ezelőtt is jelesre vizsgázott a szervezésből. Sárfalvi kiemelte: Gyulai Istvánnak szívügye volt a sportág, a nevét viselő, felújított debreceni stadionra pedig büszke lenne az egykori sportvezető.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a 2001-es ifjúsági atlétikai vb óta Debrecen 20 sportágban rendezett világversenyeket. Az önkormányzat sportfeladatokra a tavalyinál 160 millió forinttal többet, mintegy 1 milliárd forintot fordít az idén.

“Az atlétikai stadion küzdőterét állami és önkormányzati forrásból, összesen csaknem 190 millió forintból újították fel” – mondta, hozzátéve, hogy beruházás során kicserélték a futópálya borítását, kiszélesítették a célegyenest, felújították a távolugró és a magasugró pályák nekifutóit, kialakítottak egy súlylökő kört, és a vízelvezető rendszert is korszerűsítették. A Gyulai István Atlétikai Stadiont a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola mintegy 200 utánpótláskorú és felnőtt atlétáján kívül a hobbifutók is használhatják.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések