A természeti értékek megóvásában nyújtott segítséget a hajdú-bihari önkormányzat a spanyolországi La Palma sziget döntéshozóinak.
A megye szakemberei egy nemzetközi delegáció tagjaként a napokban ismertették javaslataikat a spanyol partnerrel a Night Light Interreg Europe nemzetközi projekt keretében. Ennek elsődleges célja a fényszennyezés visszaszorítása, a csillagos égbolt, mint természeti érték védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontú hasznosítása. A nemzetközi projekthez a hajdú-bihari önkormányzat is csatlakozott, hat másik országgal közösen. A résztvevők szakmai segítséget és tanácsadást nyújtanak egymásnak, illetve megosztják a jó gyakorlataikat.

Ez volt a célja annak a nemzetközi szakértői munkaülésnek is, amelyet a spanyol La Palma sziget önkormányzata szervezett október 1-5. között. Ennek során öt ország tíz szakértője tett helyszíni látogatást, és mérte fel a fényszennyezés, a világítástechnika, a csillagászat, az asztroturizmus és a regionális fejlesztés ottani állapotát, az ott alkalmazott jó gyakorlatokat és az esetleges hiányosságokat. A helyszíni szemle alapján pedig szakmai javaslatokat tett a spanyol félnek.

A hajdú-bihari delegációt Szabó Tünde, az önkormányzat területfejlesztési referense, illetve Novák Richárd, a Bükki Nemzet Park Igazgatóság munkatársa, mint felkért külsős szakértő alkotta.

- Megvizsgáltuk a fényszennyezés elleni küzdelemben több évtizedes hagyománnyal rendelkező sziget értékeit, felmértük az erősségeket és a gyengeségeket, a jövőbeni fejlesztéseket segítő lehetőségeket, valamint az ezekben rejlő veszélyeket. Részletes megbeszéléseket tartottuk a helyi szakemberekkel. A helyszíni látogatások és megbeszélések alapján szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg. Ezeket a La Palma sziget önkormányzatának elnökével, Anselmo Pestanával közösen tartott sajtótájékoztatón ismertettük – mondta Szabó Tünde, aki egyben a nemzetközi szakértői csoport koordinátora is.

A Night Light projekt keretében soron következő értékelő munkaülést a dániai Samsø szigetén tartják, várhatóan a jövő év első felében.