Kanada budapesti nagykövete szerdán Debrecenben felkereste a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapatának két kanadai játékosát.
Isabelle Poupart a debreceni jégcsarnokban maga is korcsolyát húzott, és a jégen beszélgetett két honfitársával, a magyar gyökerű, Kanadában született Kovács Bronson Zoltánnal és Hugo Turcotte-tal.

A két játékos néhány trükköt is bemutatott a montreali hokisok mezét viselő nagykövetnek, aki az első gólját is megszerezte - mint azt elmondta a jégcsarnok sajtószobájában tartott rögtönzött sajtótájékoztatón.

Isabelle Poupart kiemelte: nagy híve a jégkorongnak, állandó szurkolója a kanadai hokisoknak, és örül annak, hogy két honfitársa a debreceni egyetemi csapatot erősíti.

Az 1956-os forradalomra utalva azt mondta, hogy '56 meghatározó esemény Kanadában is, országa 38 ezer magyar menekültet fogadott be akkor, ma pedig a Kanadában élő 340 ezres magyar népesség maghatározó közössége az országnak, s az összlakosság csaknem egy százalékát alkotja. 

Isabelle Poupart a nap folyamán találkozik a város vezetőivel, az egyetemen a kanadai értékekről tart előadást, a kereskedelmi és iparkamarában pedig a gazdasági együttműködésről egyeztet a helyi vezetőkkel.

Utóbbi kapcsán az MTI-nek megjegyezte: a Kanada és az Európai unió között tavaly szeptemberben megkötött gazdasági-kereskedelmi megállapodás eredményeként az azóta eltelt időszakban 10 százalékkal nőtt a Kanada és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom.

(MTI)