Sikeresen zárult a kismamáknak szóló egyetemi kutatás. A program célja, hogy felhívja a fiatal anyukák figyelmét a szülés utáni regeneráció fontosságára.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kutatást indítottak tavasszal, ami a szülés utáni időszakra hívja fel a figyelmet. Az egyetem kutatói 53 kismama állapotát értékelték. Csúcstechnológiás 3D-s ultrahang készülék kellett például ahhoz, hogy a szüléskor bekövetkező mikronagyságú izomsérülések helyreállását nyomon lehessen követni.

- Előretekintő, véletlen besorolású vizsgálat ez, a mai klinikai orvostudomány legfejlettebb, legmagasabb szintű, legbiztosabb eszköze, annak kimutatására, hogy valami a gyógyászatban, a prevencióban hasznos- vagy nem – mutatott rá  Póka Róbert, a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A szülés rendkívül nagy megterhelést jelent a női szervezetnek. A felmérés során a kutatók egy étrend kiegészítőt vizsgálva arra keresték a választ, hogy a gyors regenerálódásban az Omega-3 zsírsavak, aminosavak, és a cink egyedi kombinációja milyen szerepet játszik.

- A kismamák egységcsomagot kaptak, amit hazavittek. Napi kiszerelésben benne voltak a hatóanyagok, amit naponta nekik be kellett venniük – mondta el Takács Péter kutatásvezető.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a speciális étrend kiegészítő a szülés utáni időszakban segíti a regenerálódást. A Debreceni Egyetem hamarosan publikálja a vizsgálat eredményeit.