A végén megszavazták az idei legfinomabb édes nedűt. 
Szeptember utolsó szombatján, képviselői, polgármesteri és lovagrendi köszöntőkkel indult a VII. Bihari Mézes Nap Berettyóújfaluban. Idén sem maradhatott el a Mézlovagrendek utcai felvonulása, ahol több mint harminc lovag hirdette az eseményt. A szakmai és kulturális nap fontos „szezonzáró” a méhészek életében, hiszen ilyenkor tudják egymás között megvitatni az év tapasztalataikat, újdonságokat mutatnak be a fogyasztóknak.

Verseny négy kategóriában

A Mézkirálynő nélkül már nem is lehetne teljes a rendezvény. A tápiószecsői Lesti Kitti egy évre, 2018-ban nyerte el a megtisztelő címet és ez idő alatt igyekszik a mézkirálynők legfontosabb feladatát teljesíteni: népszerűsíteni a mézfogyasztást. Az idei királynő maga is méhész családból származik, egyéves kora óta fogyasztja a természetes édességet, kiemelt célja minden platformon hangsúlyozni a mézfogyasztás fontosságát, rendezvényeken, iskolákban, óvodákban való népszerűsítését.

A sokféle kulturális program mellett a mézkóstolás ebben az évben is hatalmas népszerűségnek örvendett, 31 féle édes nedűből ízlelhetett a közönség, 4 kategóriában pedig szavazni is lehetett. Az akácméz kategória első helyezettje Nyeste János méze lett, a vegyes kategória győztese Aranyos Attila erdei vegyes méze, a fajtaméz-győztes Nyeste János málnaméze, míg a különleges méz díját Sáfián János nyerte el citromos-tormás mézkülönlegességével.

Mint minden évben, idén is szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket és a szakmai képviselőket. A Városi Ifjúsági Fúvószenekar könnyed dallamokkal kísérte végig a menetet, délután pedig félórás koncertet adtak a színpadon. A mézes napok elmaradhatatlan részei a tánccsoportok előadásai, senior- és hastánc- valamint néptáncbemutató is volt a színházteremben. A lovagrend évről-évre meghirdeti rajzpályázatát, így bevonva a legkisebbeket az édes világba. A találkozó szakmaiságát a méhész eszközbemutató és vásár, valamint az előadások adták.